Гашић: Србија није испоручила оружје ни Русији ни Украјини

Што се тиче пословних резултата Одбрамбене индустрије Србије у првих пола године, Гашић каже да су они већи за 60 одсто него за исти лањски период и да се очекује да ова година буде рекордна

Mинистар одбране у Влади Србије Братислав Гашић изјавио је да су министарство које води и Војска Србије припремили предлог неколико модела обавезног служења војног рока и предузели мере на припремама, са којима ће јавност ускоро бити упозната.

Он је у интервјуу за лист "Политика" подсетио да се разматра да војни рок траје 75 дана, а да се, уколико се донесе одлука о обавезном служењу војног рока, први регрути очекују следеће године.

"Пре него што Народној скупштини буде упућен предлог о укидању суспензије обавезног служења војног рока, јавност ће бити упозната са детаљима модела за који смо се определили. У потпуности подржавам доношење одлуке о обавезном служењу војног рока и сматрам да је то неопходан корак у изградњи одбрамбених потенцијала наше државе и отпорности друштва на бројне безбедносне изазове", рекао је он и нагласио да зна колико Срби воле своју војску.

Србија изражава забринутост због једностраних потеза Приштине

Гашић је рекао да представници привремених институција у Приштини чине све како би нарушили мир и изазвали ескалацију сукоба.

"Низ једностраних потеза Приштине праћених континуираним порастом броја етнички мотивисаних инцидената усмерених према српском становништву, изазива дубоку забринутост. Отворена провокација по питању блокаде зграде српских институција и најава отварања моста на Ибру у Косовској Митровици представљају директну и отворену претњу која има за циљ покретање новог таласа исељавања Срба из наш јужне покрајине", рекао је министар војни.

Он је истакао да Војска Србије сарађује са КФОР-ом, да свакодневно размењује информације са међународним снагама и да Србија изражава забринутост због једностраних потеза Приштине.

"Свакодневно указујемо на проблеме са којима се суочава наш народ и инсистирамо на предузимању мера против оних који се не придржавају међународних договора. То је механизам који примењујемо и који ћемо наставити да примењујемо", рекао је Гашић и додао да се нада да ће међународне институције имати жељу и снагу да се супротставе једностраним потезима Куртија и његове администрације.

Нагласио је да Србија остаје посвећена мирном решавању свих питања кроз политички дијалог, с циљем бољег живота грађана на Косову и Метохији, уз заштиту свог суверенитета и територијалног интегритета и пуно поштовање Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација и Војнотехничког споразума.

Истакао је да је веома поносан што ће набавка авиона "рафал" обезбедити дугорочну заштиту нашег ваздушног простора и допринети бољој безбедности наше државе и грађана.

Наменска индустрија: 60 одсто више резултата него раније

Што се тиче пословних резултата Одбрамбене индустрије Србије у првих пола године, Гашић каже да су они већи за 60 одсто него за исти лањски период и да се очекује да ова година буде рекордна по оствареним резултатима, те да ниво новог уговарања буде већи од милијарду долара.

Министар одбране је истакао да наша земља поштује све међународне прописе у трговини и извозу наоружања и војне опреме и да ће наставити да производи и да продаје производе своје одбрамбене индустрије свима који су дозвољени крајњи корисници.

"Од почетка сукоба Русије и Украјине није уговарана нити реализована испорука било које врсте наоружања и војне опреме ниједној од зараћених страна и при тој позицији ћемо остати све док траје оружани сукоб између те две државе", рекао је Гашић.

Померен термин одржавања војног приказа 

Поводом приказа способности Војске Србије "Застава 2024" на Аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници, који ће уместо у недељу, 15. септембра, бити одржан у петак, 20. септембра, каже да ће народ бити срећан и поносан када види чиме све данас располажемо и шта све можемо.

"Биће ангажовано више од 6.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, а приказано око 2.500 средстава наоружања и војне опреме, попут самоходних топ-хаубица "нора"155мм, борбених оклопних возила "лазар", МРАП, "милош", дронова, хеликоптера Ми-35, X-145М, модернизованих авиона"миг29СМ", противваздухопловних ракетних система ФК-3, XQ-17, "панцир", беспосадних возила "мали милош", као и бројна опрема специјалних снага и око 50 ваздухоплова.