Бацањем шапки завршена промоција најмлађих официра Војске Србије (ВИДЕО)

Војну академију завршава 159 кадета 144. и 145. класе те високошколске установе, као и 23 младића и девојака из 10. класе Медицинског факултета ВМА

Традиционалним бацањем шапки у ваздух, испред Дома Народне скупштине, завршена је промоција најмлађих официра Војске Србије.

У завршници свечане промоције најмлађих официра плато испред Дома народне Скупштине прелетели су авиона Војске Србије.

Капетан прве класе Синиша Анахијев из кокпита миг-а 29 честитао је младим официрима прве чинове уз поздрав:"Живела Србија".

Прве официрске чинове добило је 177 кадета Војне академије и Медицинског факултета Војномедицинске академије, а најбољим потпоручницима, Лазар Тадићу, Сари Николић, Николи Васићу, Александри Стајић, председник Александар Вучић уручио је сабље са посветом.

Ректор Универзитета одбране Србије бригадни генерал Бобан Ђоровић одржао је поздравни говор кадетима који ће примити официрски чин.

Уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички" и оркестар Гарде интонирали су химну Србије.

Нови потпоручници Војске Србије хорски отпевали "Марш на Дрину".

Културно-уметнички програм започео је изведбом песме "Једна земља, један тим", па су се на промоцији официра могли чути и стихови:

"Ту је моје срце, Дрина, Дунав, Сава,
Венама ми тече, Немањићка слава,
Ту су све те мошти, ту ја љубим кивот ,
Грачаница, Дечани, Србија је живот".

Војну академију завршава 159 кадета 144. и 145. класе те високошколске установе.

Потпоручник Васић: Можемо све ако се боримо за Србију

Најбољи у класи потпоручник Никола Васић у име награђених рекао је да свој пут препознао још са 14 година када је уписао Војну Гимназију.

"Крилатица 'Част је наша имовина' привукла је и друге младе људе да нам се прикључе и упишу Војну академију. Научили су нас да је труд оно што нас чини људима, а сабља је признање свима који су нам били несебична подршка.Ово је крај једног и почетак новог пута. Строј најмлађих потпоручника Србије од понедељка посвећено ће обављати своје дужности у додељеним јединицама. Можемо све ако се боримо за Србију, своју породицу и пријатеље", поручио је потпоручник Васић.

На почетку свечаности командант свечаног строја пуковник Војске Србије Срђан Благојевић предао је рапорт председику Србије Александру Вучићу.

Међу њима су и три кадета из Оружаних снага Босне и Херцеговине и два кадета из Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Медицински факултет ВМА завршава 23 младића и девојака из 10. класе Медицинског факултета ВМА.

Сабље са посветом биће уручене кадетима Војне академије, Лазару Тадићу (први у рангу у виду Копнене војске), Сари Николић (прва у рангу у виду Ратног ваздухопловства и ПВО), Николи Васићу (први у рангу у службама), као и најбољој кадеткињи Медицинског факултета ВМА Александри Стајић.

Председник Србије Александар Вучић присуствоваће свечаности поводом промоције најмлађих официра Војске Србије.

Програм свечаности увеличаће и налети ваздухоплова Војске Србије, као и наступи Уметничког ансамбла Министарства одбране "Станислав Бинички" и Репрезентативног оркестра Гарде.

Током одржавања манифестације, од 07.00 до 14.00 часова биће заустављен саобраћај испред Дома Народне скупштине као и у околним улицама.