Србија и Балкан

Дачић: Потврдили смо стратешко партнерство Србије и Кине

Током посете имали смо низ практичних активности, између осталог вежбу специјалних полицијских јединица Србије и Кине у Гуангџоуу, истакао је министар унутрашњих послова
Дачић: Потврдили смо стратешко партнерство Србије и Кине© TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ bs

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић истакао је, током посете Народној Републици Кини, да је још једном потврђено стратешко партнерство Србије и Кине, и да су у потпуности реализовани сви задаци задати стратешким документима, које су потписали председници ових држава Александар Вучић и Си Ђинпинг.

Оцењујући ову посету као врло успешну, министар је нагласио да је договорен низ активности у области унутрашњих послова и најавио скору посету министра јавне безбедности НР Кине Ванг Шјаохонга Србији.   

"Што се тиче унутрашњих послова, наша позиција је да реализујемо оно што су договорила двојица председника. Кинески партнери су веома задовољни што смо дошли у ову посету и што сам учествовао на међународној безбедносној конференцији у Лианјунгангу, која окупља тридесетак министара унутрашњих послова из целог света", рекао је Дачић.

"Са друге стране, имали смо и низ практичних активности, вежбу специјалних полицијских јединица Србије и Кине у Гуангџоуу, као и веома успешну акцију међусобних патрола кинеске и српске полиције, о чему су писале и кинеске новине", додао је Дачић.

Према његовим речима, резултат ове посете је и сусрет са првим човеком Хонг Конга Ли Качијуом, као и отварање простора за сарадњу са специјалним административним регионом Кине, који представља један од највећих светских финансијских и трговинских центара.

"Први пут смо имали контакт са властима Хонг Конга, који је светско чудо, са БДП већим од 360 милијарди долара", изјавио је Дачић.

Дачић се осврнуо и на веома добре разговоре које је имао са Џанг Јонгом, председником компаније "Хуавеј", за сарадњу са јавним сектором који је, према његовим речима, стратешки партнер у развоју инфраструктурне и информационо-технолошке логистике за МУП и за грађане Србије.

image