Србија и Балкан

Вучевић: Влада усвојила закључак о враћању војног рока

На данашњој седници Владе Србије наложено је да Министарство одбране под хитно усвоји процедуру о покретању редовног служења војног рока, рекао је премијер Србије Милош Вучевић после седнице Владе Србије
Вучевић: Влада усвојила закључак о враћању војног рока© FOTO TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ

Влада Србије усвојила је данас на посебној седници закључак којим се налаже Министарству одбране да хитно покрене процедуру за враћање обавезног војног рока у трајању од 75 дана, до краја следеће недеље треба да се усвоје измене закона, рекао је премијер Србије Милош Вучевић после седнице Владе Србије.

"Мислим да ће Влада Србије до краја следеће недеље, а биће позван и председник Србије као врховни командант да присуствује седници Владе Србије, усвојити предлог измена закона којим укидамо суспензију обавезног служења војног рока, али га дефинишемо на 75 дана", додао је.

Навео је да је идеја да обавезно служење војног рока заживи средином следеће године.

Додао је да се креће у процес дефинисања како да млади регрути који су рецимо завршили електротехничке, машинске и сличне школе могу да служе војни рок и у Војно-техничком институту и оним деловима Војске Србије и Министарства одбрана које захтевају веће техничко и технолошко знање.

"Нама ће требати млади момци који знају да воде и возе беспосадне летелице, дронове, тако да ће имати и класичан облик служења војног рока, али имаћемо и младиће који су одређених профила школске спреме да могу да у посебним јединицама Војске Србије помогну држави својим знањем и вештинама", рекао је Вучевић.

Додао је да је синоћ, након конференције председника Србије Александра Вучића, договорено да Влада већ данас почне да ради на објављеним мерама.

Вучевић је додао да је на седници донет закључак којим се налажу активности и мере које морају сва министарства да примене у смислу правне и социјално економске заштите и активности и заштите Срба на КиМ, као и наших националних интереса, а на основу мера које је председник Србије представио синоћ, односно враћање на стање пре свих једностраних потеза тзв. владе Аљбина Куртија.

"То подразумева јачане српских институција на КиМ, тачније  њихово недозвољавање да оне буду угашене и препознавање КиМ као подручја посебне социјалне заштите. Потом, формирање специјалног тужилаштва које ће процесуирати све починиоце кривичних дела везана за оно што се дешава на КиМ. То је што хоћемо да знамо и име и презиме да знамо и одговорност оног ко спроводи насиље над Србима", поручио је премијер Србије.

Као пету ставку, премијер је рекао да се у Скупштини Србије поднесе захтев да се нелегалним прогласе сви акти који су супротни од проглашења независног Косова са постигнутим споразумима између преговарачких страна. 

"Значи све оно што се чинило једнострано, све оно што је поништавало договоре и напоре за нас не постоји, неважеће, необавезујуће и не може да производи правно дејство", рекао је Вучевић.

Порука Србима на КиМ

Поручио да је жеља државе да Срби на Косову и Метохији остану тамо да живе, да нико не шири додатну панику, као и да их нико не узнемирава.

"Нема предаје, као ни повлачења Србије. Поштујемо све, нећемо да имамо ратове и сукобе, али много је важно да Срби на КиМ издрже, као и да остану тамо да живе вековима", изјавио је он и додао да је то кључно.

Истакао је да се не обазире на реакције Приштине, већ да је једино што га брине српски народ који живи на КиМ.

"Да они не спроводе терор над Србима на КиМ, ми не бисмо морали да предузимамо неке активности. Да су поштовали процес дијалога, и имплементирали оно што је договорено пре 11 година, данас бисмо имали много бољу ситуацију", напоменуо је Вучевић.

Према његовим речима, с обзиром да је Приштина забранила динар, пошту, поштанску штедионицу, робу, лекове, упала у српске општине, лажно изабрала градоначелнике, сменила људе у систему полиције, и све поништили насиљем, држава Србија ће предузети мере.

"Србија неће оставити Србе на КиМ. Ово су озбиљне мере које спремамо, а опет да не идемо у конфликт и рат, него да покажемо да је Србија одговорна страна у целом процесу и да чувамо државу, као и Србе на Косово и Метохији", закључио је Вучевић.

Председник Александар Вучић је представио синоћ током обраћања јавности у Палати Србија, захтеве и потезе Србије у вези са ситуацијом на КиМ, подељене у пет области и истакао да ће у том циљу бити покренута глобална дипломатска кампања и да ће разговарати до краја новембра са 60 светских лидера којима ће представити седам нужних тачака за напредак у дијалогу.

На седници би сва министарства требало да добију задатке из своје надлежности како би ове мере биле што ефикасније операционализоване, како би се брже и боље осетиле на терену и како би подршка и помоћ што пре стигла у народ, најавио је јутрос шеф дипломатије Марко Ђурић.

 

image