Шта све пише у закључку Владе Србије о пакету мера за заштиту Срба на КиМ

Мере подразумевају снажну дипломатску кампању свих државних органа на заштити и борби за поштовање права српског народа на простору КиМ, која су угрожена једностраним и насилним потезима Аљбина Куртија, због чега је неопходан повратак на Status Quo Ante као основа за поштовање свих тековина дијалога

Влада Србије усвојила је на данашњој седници закључак којим се усваја пакет правних и економско-социјалних мера у циљу заштите права Срба и виталних државних и националних интереса на Косову и Метохији, као и оперативни план за реализацију одређених мера у социјално-економској области.

Мере подразумевају снажну дипломатску кампању свих државних органа на заштити и борби за поштовање права српског народа на простору КиМ, која су угрожена једностраним и насилним потезима Аљбина Куртија, због чега је неопходан повратак на Status Quo Ante као основа за поштовање свих тековина дијалога.

Сет мера подразумева и снажну финансијску подршку српском народу на простору КиМ, кроз издвајање 20.000 динара месечно за 5.000 незапослених и социјално најугроженијих корисника, бесплатне уџбенике за сву нашу децу, накнада за ужину за децу у предшколском образовању, основним и средњим школама, нова радна места, инфраструктурне пројекте у виду изградње и адаптације нових кућа за српски народ на КиМ, а све с циљем системске подршке одрживом останку и опстанку нашег народа на овим просторима.

У циљу заштите виталних националних интереса српског народа у покрајини, биће успостављено специјално Тужилаштво за процесуирање злоупотреба и кршења основних људских права, узурпацију имовине, угрожавање телесног интегритета и достојанства грађана Србије на простору КиМ.

Одлуком која је данас усвојена на седници Владе Србије потврђен је став о отпорности српских институција на простору КиМ које неће бити угашене, као и одлука о нелегалности свих органа и институција образованих на територији Косова и Метохије након нелегално једнострано проглашене независности и непостојању свих њихових аката који су донети или ће тек бити донети.

У циљу реализације усвојеног закључка Влада ће у хитном року формирати одговарајуће радне групе за сваку од мера ради реализације истих.

Ове мере су правно уобличене и предузимају се као одговор на тренутну ситуацију на КиМ у циљу заштите Срба који су у тешком положају, водећи рачуна о потреби очувања мира, поштујући све међународне обавезе, залажући се и даље за мирна и компромисна решења свих отворених питања кроз Дијалог и испуњење постигнутих договора.

Пакет мера и оперативни план обавезујући су за све органе државне управе, службе Владе, све функционере, као и преговараче српске стране у Дијалогу Београда и Приштине.

Чланови Владе усвојили су и закључак којим се налаже Министарству одбране да покрене процедуру за враћање обавезног служења војног рока.