Србија и Балкан

Паника у Прешеву због враћања војног рока: "Млади Албанци ће бежати кад напуне 18 година"

новоизабрана председница општине Прешево Ардита Синани поручила је да обавезни војни рок у Србији угрожава мир и безбедност у региону и може довести до масовне миграције младих Албанаца
Паника у Прешеву због враћања војног рока: "Млади Албанци ће бежати кад напуне 18 година"© Министарство одбране Србије

Док се у Србији већина радује због враћања обавезног војног рока, новоизабрана председница Општине Прешево Ардита Синани поручила је да увођење обавезног војног рока "угрожава мир и безбедност у региону" и може довести до масовне миграције младих Албанаца из "прешевске долине", како сепаратисти воле да зову јужне српске општине.

"Прошло је скоро 30 година од распада Југославије, али Албанци из Прешевске долине и даље су рањиви на дискриминаторну политику Београда. Деведесетих година, када је Милошевићев режим имао за циљ да угњетава и прогони Албанце, наши млади људи су били приморани да масовно одлазе да би избегли војну службу и репресију. Данас, историја ризикује да се понови! Враћање обавезног служења војног рока поново ће довести до масовног егзодуса младих Албанаца из прешевске долине. Наши момци, чим напуне 18 година, приморани су да оду како не би служили у војсци која их не представља, у држави која их стално дискриминише", написала је Синани на Фејсбуку.

Она је рекла да Србија не добија никакве претње од својих суседа, већ је супротно - претња миру у региону долази из Србије.

"Недавни догађаји од 24. септембра у Бањској показали су нам да, док се у Бриселу прича о миру, Србија планира дестабилизацију и анексију севера Косова. Права претња миру и стабилности региона долази управо из саме Србије! Нашем региону су потребни мир, развој и сигурна будућност наше омладине. Али, нажалост, Вучићева Србија и даље показује да нема воље за нормализацијом и стабилношћу. Албанци прешевске долине желе мир, а не напетост! Региону је потребан напредак, а не нови сукоби!", поручила је Синани, прекорачујући своја овлашћења и кршећи Устав Србије, земље у којој живи и чије институције би требало да представља.

Подсетимо, председник Србије је изјавио данас да је потписао сагласност за обављање редовног војног рока у трајању од 75 дана.

Касније, током дана, Влада Србије је усвојила на посебној седници закључак којим се налаже Министарству одбране да хитно покрене процедуру за враћање обавезног војног рока у трајању од 75 дана, до краја следеће недеље треба да се усвоје измене закона, рекао је премијер Србије Милош Вучевић после седнице Владе Србије.

image