Србија и Балкан

Старовић: Неке од мера за КиМ већ почетком новембра

У наредних месец и по дана Скупштина Србије ће КиМ прогласити подручјем посебне социјалне заштите
Старовић: Неке од мера за КиМ већ почетком новембра© FOTO TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ

Министар за рад, борачка и социјална питања Немања Старовић рекао је да је пакет мера који је Влада Србије јуче усвојила у циљу заштите права Срба и виталних државних и националних интереса на КиМ, најсвеобухватнији политички и социјално-економски пакет који је држава предузела у последњих 25 година и да ће неке од мера бити примењене већ почетком новембра.

"Ми имамо јасне захтеве који су упућени међународној заједници, који су веома добро утемељени и образложени и који подразумевају враћање на 'статус кво анте', дакле на време пре него што је спровођењем својих једностраних мера Аљбин Курти срушио и оборио Бриселски споразум", рекао је Старовић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Тај пакет има, како каже, политичко-правосудно димензију, али и ону социјално-економску.

У наредних месец и по дана Скупштина Србије ће КиМ прогласити подручјем посебне социјалне заштите.

"То ћемо регулисати и кроз адекватно законско решење у наредних шест седмица, али и већ сада практично и кроз ребаланс буџета за 2024. годину и нацрт буџета за 2025. годину", рекао је Старовић.

Читав низ ресора је, каже, добио јасне задатке са конкретним мерама које овај социјално-економски пакет обухвата.

"Говоримо о помоћи од 20.000 динара за 5.000 социјално угрожених појединаца, односно породица на Косову и Метохији, као и пуне зараде од 60.000 динара за додатних 300 незапослених лица", рекао је Старовић.

Он је подсетио да ће сви српски ђаци, ученици са простора Косова и Метохије, добити бесплатне пакете уџбеника у вредности од 20.000 динара, а уз то и ужински додатак.

"То значи да ће свако дете у предшколској установи, у основној или средњој школи, добити додатак у вредности од 5.000 динара. Без обзира да ли имамо једно, два или три школска детета у некој породици", навео је Старовић.

Према његовим речима, у све то иде и улагање у образовно-васпитну, спортску, и туристичку инфраструктуру.

"Градимо два нова вртића у Косовском поморављу, радимо реконструкцију, адаптацију и надоградњу читавог низа вртића, градњу једне спортске хале, више спортских терена, етносела код манастира Драганац и ово није крај списка", рекао је Старовић.

Нагласио је да је овим пакетом обухваћено и запошљавање стотину здравствених радника, додатно улагање у КБЦ Косовска Митровица, затим подстицаји за набавку машина и опреме микро и малим предузећима на подручју КиМ, додатни подстицаји и помоћ пољопривредницима за набавку машина и опреме, али и сточног фонда.

Једна од веома важних мера јесте оснаживање отпорности српских институција на простору Косова и Метохије.

"У том циљу ћемо формирати мобилне писарнице на издвојеним пунктовима веома близу административне линије као што имамо већ и мобилне испоставе банке и поштанске штедионице. То је решење које није идеално, али је практично могуће у овим постојећим околностима како би наши сународници могли да решавају све оне административне послове које су до сада радили у центрима локалних самоуправа", рекао је Старовић.

image