Поводом Дана српског јединства: У Звечану и Митровици вијоре се српске тробојке

Заставе Србије истакнуте су на локалима, институцијама, вијоре се на улицама и са прозора приватних станова и кућа

Српске тробојке вијоре се од јутрос широм Звечана. Застава Србије у том месту истакнута је на локалима и појединим институцијама поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

И Мештани Северне Митровице истакли су данас српску тробојку. Улицама се вијоре заставе Србије, као и на балконима и прозорима зграда. Српска тробојка истакнута је и на институцијама у том граду.

Свака кућа још од 2020. године, када се први пут обележавао као посебни дан 15. септембар као дан пробоја Солунског фронта, истицала се своју националну заставу, каже за "Косово онлајн" историчар из Северне Митровице Лука Јовановић.

"Оно што је данас сметња јесте да је та национална застава дубоко угрожена на Косову и Метохији од стране структура из Приштине, да се не сме истицати на јавним површинама, односно да свако ко истакне своју националну заставу на јавној површини може бити санкционисан", указује Јовановић.

Он напомиње да ће Срби на Косову и Метохији истакнути своје државне и националне заставе и показати своју верност српском народу, држави Србији.

"Истаћи ће заставе на својим приватним кућама, становима, приватној имовини, а потрудиће се да то учине и на јавним површинама, да искажу своју националну припадност и верност својој држави", поручио је Јовановић.