Пао први снег у Србији: Забелели се врхови планина, РХМЗ упозорава на олујни ветар и падавине

Иако је поранио, први снег ипак није изненадио мештане планинских села

Први снег ове године после региона, забелео се и на српским планинама.

Јака киша је током ноћи на планини Голија прешла у снежне падавине, а бели покривач се задржао без обзира што је почетак септембра.

"Снег пада на највишим тачкама Голије, на Одвраћеници и Јанковом каменом. Наравно, за сада није изазвао проблеме када је у питању саобраћај. Ми смо свакако спремни за предстојећу зимску сезону," кажу за РИНУ У ЈП Путеви Ивањица.

Иако је поранио, први снег ипак није изненадио мештане планинских села.

"Нисмо га нисмо баш очекивали јер је пре десет дана било 30 степени, тек треба да спремамо дрва. Али, свакако снег у септембру на Голији није изненађујућа појава, јер овде код нас снег није пао само у августу. Било га је и у мају и у јуну," кажу мештани.

Снег овог недељног јутра провејава и на планинама Рудник и Копаоник, где температура ваздуха износи један степен Целзијуса, објавио је Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ).

Хидрометеоролошки завод упозорава на обилне падавине на подручју Војводине, Мачве, Шумадије, као и на територији Београда.

У тим подручјима се очекује већа количина падавина, од 20 до 40 милиметара за 24 сата, а на подручју Баната и Браничевског округа падавине ће се наставити и током ноћи ка понедељку, па се тамо локално очекује и преко 40 милиметара.

РХМЗ упозорава и на јак и олујни ветар.

На подручју Војводине и западне Србије дуваће јак западни и северозападни ветар, који ће достизати и ударе олујне јачине.