Србија и Балкан

Вучевић о мерама Владе за КиМ: Није време за јуначење, али ни за повлачење

Председник Владе Србије говорио је и о враћању војног рока наводећи да ће бити изазовно да војска припреми обуку која ће трајати 75 дана, као и да се Србија не спрема за рат, већ чува мир
Вучевић о мерама Владе за КиМ: Није време за јуначење, али ни за повлачење© FOTO TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ

Ми нисмо држава у покушају, имамо свој континуитет и државотворност и као држава ћемо наступати, ово је време за мудре, рационалне, одговорне потезе, изјавио је председник Владе Србије Милош Вучевић говорећи о мерама које ће наша држава предузети када је у питању ситуација на Косову и Метохији.

"Ово није време за јуначење, али није ни за повлачење. Ово није време за склањање, али ни за страдање целог народа. Молимо Србе на КиМ да остану тамо", рекао је Вучевић гостујући на телевизији Пинк.

Он је детаљније представио мере које је јуче усвојила Влада Србије, а које је претходног дана јавности представио председник Србије Александар Вучић. Оне су подељене у пет области, а циљ им је да помогну Србима на Космету и ојачају присуство Србије на КиМ.

"Прва област је повратак на статус пре свих једностраних потеза Приштине и Куртија: да се морају хитно расписати слободни избори на северу КиМ, да немамо ситуацију да су албански градоначелници тамо где је популација Срба 97 или 98 одсто", рекао је Вучевић.

Он је подсетио да се у овој области тражи примена Бриселског споразума што се тиче састава полиције, региона Север, повратак српских судија и тужилаца у правосудне институције и моментално повлачење свих специјалних јединица тзв. Косовске полиције.

"То је услов да би Срби могли да се осећају безбедно, да престану га граде барикаде, бараке, пунктове. Плус хитно формирање ЗСО у пуном капацитету, као и да се поштује оно што смо добили као гаранцију од ЕУ и САД: да нико од Срба неће бити процесуиран ко се налазио на блокадама у новембру и децембру 2022. године", напоменуо је Вучевић.

Он је истакао да се ово последње крши и дан-данас.

"Пре три дана су ухапсили човека од 85 година, јер је наводно крао краве 1999. године", навео је премијер.

Он је додао да је друга област подразумева да у року од 45 дана Народна скупштина мора да усвоји закон којим ће прогласити КиМ као подручје од посебне социјалне заштите, док је под три отпорност српских институција на КиМ.

"Албанска полиција заузела је на северу српске институције и спречила људе да добијају изводе, да се венчавају, да иду на посао, они су нормалан живот зауставили. Замислите да нико од нас више не може да извади ниједан папир, да реши неку административну ствар која му је услов да би нешто друго урадио, то је заустављено", упозорио је Вучевић.

Он је напоменуо да нема гашења српских институција и да ће Србија наставити да их подржава, али због тренутне ситуације у којој је полиција тзв. Косова заузела део општинских канцеларија, биће отворене писарнице и канцеларије уз саму админстративну линију.

"Четири, успостављање посебног тужилаштва, исто у току од 45 дана Народна скупштина мора да усвоји измене закона о организацији надлежности правосудних организација. Формираћемо одељења тужилаштва које ће бити надлежно за процесуирање злоупотреба основних људских права на територији КиМ", изјавио је председник Владе Србије.

Пета тачка, како је додао, тиче се нелегалности свих институција на КиМ и одлука после проглашење једнострано проглашене независности која су супротна постигнутим споразумима.

"За нас то не производи правна дејства и не може да има правну снагу. То је једна од кључних одлука. Све чиме крше споразуме, за нас није обавезујуће", закључио је Вучевић.

О враћању војног рока: Маме и тате ће бити захвални

Премијер Милош Вучевић говорио је и о враћању војног рока и навео да је Влада наложила Министарству одбране да у хитном року припреми измену закона како би се укинула суспензија служења војног рока.

"Мислим да ћемо у петак имати седницу Владе на којој ћемо усвојити предлог о измени закона. Позвали смо председника државе Александра Вучића као врховног команданта да присуствује, јер је тема из његове уставне надлежности", рекао је Вучевић.

Он је потврдио да ће војни рок трајати 75 дана, "што не ремети живот, школовање, студирање, посао, маме и тате ће бити суштински захвални јер ће војска њихове синове још боље припремити за живот, да даље стасају као мушкарци".

Премијер је истакао да је изазовно да војска припреми обуку у том кратком року јер је некад била много дужа.

"Припремамо касарне, униформе, да то буде њима интересантно", навео је Вучевић.

Он је навео да ће младићи који су завршили електротехнику, машинство, бити ангажовани да служе војни рок у, на пример, Војно-техничком институту, ремонтним заводима да се њихово знање одмах употреби.

"Имаћемо не мали број младића који су мајстори у вожњи дронова да нам ту помогну. Они су убојитији са тим него са пушком. Војска ће добити много различитог потенцијала за јачање својих способности", рекао је Вучевић.

Додао је да се Србија не спрема за рат, већ чува мир, јер што је војска јача мир нам је сигурнији.

Нагласио је да се професионални састав не укида и да је он намењен за најтеже задатке.

image