Србија и Балкан

Велики одзив на бесплатне превентивне прегледе: Само за четири сата прегледано 11.000 пацијента

Грађани могу да ураде ендокринолошки преглед, ултразвучни преглед штитне жлезде, тумор маркере, измере крвни притисак, провере ниво шећера у крви, ураде ЕКГ и провере комплетну крвну слику у лабораторијама
Велики одзив на бесплатне превентивне прегледе: Само за четири сата прегледано 11.000 пацијента© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Акција бесплатних превентивних здравствених прегледа, коју у циљу превенције и ране дијагностике обољења реализује Министарство здравља, данас је настављена у здравственим установама широм земље, уз никад већи одзив грађана, рекли су Танјугу у том министарству.

Преглед су организовани и у Клиничко-болничком центру Косовска Митровица, као и у домовима здравља у Косовској Митровици и Лепосавићу.

Како су рекли у Министарству здравља, до 11 часова више од 11.000 грађана обавило је прегледе, а грађани су и пре 7 часова јутрос почели да долазе у здравствене установе.

"Никад није био оволики одзив грађана, огромно је интересовање за ултразвучни преглед штитне жлезде, ендокринолошки преглед", рекли су у Министарству здравља.

До сада је на прегледима, како су додали, већ пронађено неколико суспектних чворића код петоро грађана, који су данас дошли на превентивни преглед без симптома и задржани су на болничком лечењу.

Превентивни прегледи се могу данас обавити до 17 часова у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Србије.

Том приликом, сви грађани, и они без здравственог осигурања, могу без заказивања да обаве преглед код ендокринолога и ураде ултразвук штитасте жлезде.

Грађани ће моћи да ураде и тумор маркере: ПСА за мушкарце, као и ЦЕА, ЦА19-9 и АФП, измере крвни притисак, провере ниво шећера у крви, ураде ЕКГ и провере комплетну крвну слику у лабораторијама, саопштило је Министарство здравља.

Сви пацијенти код којих се уоче неправилности приликом прегледа или у резултатима биће одмах упућивани на даљу дијагностику и прегледе.

Универзитетски клинички центар Србије саопштио је да ће прегледи бити обављени у новој згради, северни улаз, из Улице Косте Тодоровића у Београду.

У Клиничном центру Војводине превентивни прегледи биће спроведени у Специјалистичкој Поликлиници.

image