Бивши шеф НАТО-а: Србија кључ за држање Русије и Кине подаље од Балкана

Србија постаје жариште сукоба великих сила, а ЕУ и НАТО могу да је доведу под западно окриље

"Демократски свет" би требало да буде изузетно забринут због тога што Русија и Кина праве велике продоре на Балкан, пише у ауторском тексту за "Блумберг" пензионисани командант НАТО снага у Европи Џејмс Ставридис и као кључног играча на "НАТО полуострву" издваја Србију.

"Србија је најконфликтнија земља у региону. С једне стране, Срби имају значајне културне и историјске афинитете према Русији Владимира Путина. Они деле снажну верску везу преко Руске и Српске православне цркве и значајни су трговински партнери. А у мају је кинески председник Си Ђинпинг био у Београду да би потписао трговински споразум", пише Ставридис.

С друге стране, наводи он, Срби гледају у суседну Хрватску и "виде како сарадња са западном Европом може довести до економског побољшања у свему, од туризма до инфраструктуре".

Србија је поднела захтев за чланство у Европској унији 2009. године, подсећа бивши командант НАТО-а. Француски председник Емануел Макрон је прошлог месеца посетио Београд и договорио продају десетак француских "рафала", немачки канцелар Олаф Шолц отпутовао је током лета у Београд како би закључио договор о минералима између ЕУ и Србије.

Све то, уз чињеницу да је више балканских земаља ушло у НАТО, а две и у ЕУ, "даје подстицај идеји да Србија, суштински наследник старе Југославије, иде ка Западу", тврди он.

Кључ је, можда, председник Србије Александар Вучић, пише Ставридис и наводи да је био "импресиониран" Вучићем кога је упознао док је био шеф НАТО-а. "Вучић ми је деловао као паметан, стратешки и ефикасан комуникатор."

Вашингтон је мудро послао једног од својих најискуснијих каријерних амбасадора, Кристофера Хила, у Београд. Хил, наводи се у тексту, "најбољи је пар руку који ће нежно повући Србију ка Западу".

"Већи ангажман НАТО-а широм Балкана био би паметан начин да се додворе Србима. Ово би требало да укључи снажне вежбе обуке које воде балканске чланице НАТО-а као што су Грчка и Бугарска; већу продају западне војне технологије широм региона, укључујући боља оклопна возила и артиљерију; слање америчких официра у српске ратне школе и њихових виших официра у наше; и обраћање Србима за учешће у НАТО мисијама ван Балкана, посебно укључивање сајбер-одбране и специјалних снага у борбу против наркотика", предлаже Ставридис.

Неки ће можда рећи да су Срби превише традиционално блиски Москви, али док гледам на прагматизам Београда под Вучићем и на наш успех удварања другим балканским државама у НАТО-у, мислим да је временом могуће увођење и Србије и БиХ у Алијансу. И мудро. То би додатно смирило немирно полуострво и помогло у блокирању важног дела Путинових планова у стратешком углу Европе, закључује потпредседник у Карлајл групи, америчкој мултинационалној компанији за стратешка улагања, менаџмент и финансијске услуге.