Србија и Балкан

Обука за информативни рат? НВО коју плаћа САД држи тајни "мастерклас" за српске стручњаке

Међу партнерима ЦРДФ-а се наводе Стејт департмент, Министарство одбране САД, УСАИД, Савет за националну безбедност и одбрану Украјине...
Обука за информативни рат? НВО коју плаћа САД држи тајни "мастерклас" за српске стручњакеGetty © Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Фондација за цивилно истраживање и развој (ЦРДФ) иза затворених врата у Београду данас и сутра организује мастерклас затвореног типа главни говорник ће бити амерички дипломата и "активиста" у НВО сектору Џон Капело, тврди руски Телеграм канал "Балканскаја спљетњица".

Позиви саветницима министара, истакнутим новинарима, аналитичарима и другим стручњацима наводно су почели да се шаљу пре месец дана.

О темама које ће се обрађивати на (наводном) догађају нема речи, али историјат и финансијери ЦРДФ, односно Капела, довољно говоре о његовој политичко-идеолошкој подлози.

Тако међу своје "партнере и спонзоре" ЦРДФ убраја Стејт департмент, Министарство одбране САД, Министарство правде САД и УСАИД, док је Капело претходно служио као војни аташе САД у Београду и на његовом Линкдин профилу се наводи да је тренутно директор "Балканске безбедносне мреже", а међу чијим партнерима се истичу НАТО, Министарство одбране САД, и хрватски безбедносни портал "ОБРИС - Обрана и сигурност", између осталих. 

ЦРДФ је пре неколико година покренуо онлајн платформу за обуку о "сајбер хигијени" која има посебну верзију за "државне службенике", наводи "Балканскаја спљетњица", и додаје да је садржај преведен и доступан у Молдавији, Албанији, Босни и Херцеговини, Србији (укључујући КиМ), Црној Гори и Северној Македонији.

Овај телеграм канал напомиње и да је ЦРДФ у лето 2023. потписао Меморандум о разумевању са Министарством за дигиталну трансформацију Украјине, и са Националном академијом Службе безбедности Украјине. На порталу ЦРДФ се међу партнерима и спонзорима истиче и Савет за националну безбедност и одбрану Украјине.

Како наводи "Балканскаја спљетњица", Капело је још 2021. тврдио да је за успешно извођење информативних операција на Балкану неопходно не само стварање мрежа за промовисање неопходних наратива, већ и директна сарадња са научном и стручном заједницом.

image