Србија и Балкан

Завршен протестни скуп просветних радника у Београду, саобраћај у Немањиној нормализован

Просветари траже од Владе да се њихове плате повећају толико да достигну републички просек, као и да повећање плате буде у једнаком проценту за све запослене у просвети, за наставни и ненаставни кадар
Завршен протестни скуп просветних радника у Београду, саобраћај у Немањиној нормализован© R.Z./ATAImages

Протестни скуп радника запослених у просвети који се одржао у Београду је завршен, а саобраћај у Немањиној улици, испред Министарства просвете је нормализован.

Представници четири синдиката у просвети, Уније синдиката просветних радника Србије, Синдиката образовања Србије, Градског синдиката просветних радника Србије "Независност" и Синдиката радника у просвети Србије поновили су своје захтеве, а основни који траже од Владе Србије је да се њихове плате повећају толико да достигну републички просек, као и да повећање плате буде у једнаком проценту за све запослене у просвети, за наставни и ненаставни кадар.

Такође траже да се у складу с договором с Владом Србије предложене измене и допуне Кривичног законика, којима се траже строже казне за нападе на наставнике, нађу на јавној расправи и да буду усвојене у Скупштини по хитном поступку.

Просветари траже и да се до краја 2024. године, уз консултације са репрезентативним синдикатима, измени Уредба о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама, у складу са потписаним Протоколом, као и да се запосленима у образовању исплати Новогодишња награда у складу са Посебним колективним уговором.

Премијер Милош Вучевић изјавио је данас да је влада предложила да највеће повећање у јавном сектору буде управо у просвети, што је за 50 одсто више него што ће бити повећање за све остале запослене у јавном сектору и да су очекивања синдиката да почетна плата у просвети буде колико и просечна зарада на републичком нивоу, са предложеним повећањем и могућа.

"Повећање које ће уследити јануара следеће године, 50 одсто је више него што ће бити повећање за све остале запослене у јавном сектору, рачунајући и војску, и полицију, и здравство, и администрацију, комуналне службе, како год. За 50 одсто веће повећање или највеће повећање за 2025. годину ми смо предвидели управо за просветне раднике", рекао је Вучевић.

Вучевић је, поводом једног од захтева просветних радника, рекао и да ће доћи до измене кривичног закона којим ће просветни радници бити додатно заштићени.

"Идемо у измену кривичног закона. Просветни и здравствени радници ће бити посебно третирани, односно посебно ће бити инкриминисана дела напада на просветне и здравствене раднике", рекао је он.

У организацији четири просветна синдиката, у неким основним и средњим школама у Србији од јутрос је обустављена настава.

image