Србија и Балкан

Стано: ЕУ поздравља захтев Београда за повратак Срба у приштинске институције

Портпарол ЕУ поручио је да запаљива реторика и једностране акције угрожавају нормализацију односа две стране
Стано: ЕУ поздравља захтев Београда за повратак Срба у приштинске институцијеGetty © Mlenny

Портпарол Европске уније (ЕУ) Петер Стано поздравио је захтев председника Србије Александра Вучића да се Срби врате у приштинске институције.

"Поздрављамо спремност коју је изразио председник Вучић да настави да учествује у дијалогу који води ЕУ. Позитивно видимо позив на учешће косовских Срба на изборима на Косову и реинтеграцију косовских Срба у све косовске институције које су напустили 2022", навео је Стано, а преноси Радио Слободна Европа.

Вучић је затражио расписивање локалних избора на северу КиМа, повратак Срба у полицију и правосуђе и повлачење специјалних полицијских снага са Севера.

Стано је поручио да су запаљива реторика и једностране акције "угрожавају нормализацију односа Косова и Србије" и позвао на деескалацију ситуације и на пуну и хитну имплементацију споразума.

"Споразуми о дијалогу предвиђају кораке и процедуре да се то деси, посебно у складу са косовским правним оквиром. У овом контексту примена Заједнице општина са српском већином је веома важна”, саопштио је Стано.

Овом приликом потврдио је намеру ЕУ да сутра одржи нову рунду дијалога на нивоу главних преговарача али за сада остаје неизвесно да ли ће доћи до заједничког сусрета.

image