Србија и Балкан

Вучевић: Пажљиво пратимо ситуацију са водостајем река и не очекујемо драматичне ситуације

Премијер је оценио да ће нешто изазовнија ситуација бити на првом делу тока Дунава кроз Србију, од Бездана до Сланкамена, док од Сланкамена па низводно према Београду и Ђердапу стручне државне службе не очекују веће проблеме
Вучевић: Пажљиво пратимо ситуацију са водостајем река и не очекујемо драматичне ситуације© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Председник Владе Србије Милош Вучевић изјавио је данас, након седнице Републичког штаба за ванредне ситуације, да држава пажљиво прати ситуацију са водостајем река у земљама Централне Европе и наводи да се у Србији врхунац водостаја на рекама очекује између 24. и 26. септембра.

Он је додао да не очекује да ће доћи до драматичних ситуација и поручује да нема места паници.

"Процена Србијавода и Војводинавода је да ће тај пик трајати седам дана. Да подсетим, 2013. када је био већи водостај Дунава, када је Дунав имао последњи пут виши водостај у нашој држави, пик је трајао 14 дана. Ово је нешто краћи пик и то би требало да нам наговести да не очекујемо веће проблеме", рекао је премијер.

Оценио је да ће нешто изазовнија ситуација бити на првом делу тока Дунава кроз Србију, од Бездана до Сланкамена, док од Сланкамена па низводно према Београду и Ђердапу стручне државне службе не очекују веће проблеме.

"Оно што сада јесте предност тиче се сушног периода који смо имали иза нас - готово два и по месеца без киша и енергетских капацитета који се тичу хидроелектрана су празнији и добро ће доћи овај повећан доток вода. Али остаје да пажљиво пратимо оно што се дешава, пре свега на овом горњем току реке Дунав у уласку у нашу државу", рекао је Вучевић.

Поновио је да ће нешто већи водостај бити на Дунаву, док се око реке Саве очекује нешто изазовнија ситуација код града Шапца, али истиче да ситуација не би требало да угрожава нормалан живот.

"Тако да не очекујемо ни угрожавања имовине, ни угрожавања људских живота", закључио је Вучевић.

image