Србин без подршке за место директора Агенције за истраге и заштиту БиХ; Нешић не одустаје од избора

Радинковић је био предлог министра сигурности Босне и Херцеговине, Ненада Нешића, који је за "Аваз" поручио да остаје при свом предлогу за директора СИПА

Начелник полицијске управе Добој Слободан Радинковић није добио подршку колегијума Савета министара за именовање на позицију директора Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА), потврдио је ово за Радио Слободна Европа Зукан Хелез, члан колегијума Савета министара БиХ, иначе министар одбране Босне и Херцеговине.

Због тога се ова тачка није нашла на дневном реду седнице Већа министара БиХ у понедељак, 16. септембра.

Радинковић је био предлог министра сигурности Босне и Херцеговине, Ненада Нешића, који је за "Аваз" поручио да остаје при свом предлогу за директора СИПА.

"Остајемо при Радинковићу", написао је Нешић у одговору "Авазу".

Министар одбране Босне и Херцеговине је након данашње седнице казао како су председавајућа Борјана Кришто и он били против стављања на дневни ред именовања Слободана Радинковића за директора СИПА, којег је предложио министар безбедности Ненад Нешић.

"На колегијуму смо колегиница Борјана Кришто и ја били против да то иде на дневни ред с обзиром на информације са којима располажемо да је предложена особа на 'Скај' апликацији. Добили смо незванично податке из агенције која спроводи безбедност у Босни и Херцеговини да је део криминалног миљеа и ја нисам имао воље ни храбрости да гласам за такву особу", казао је Хелез.

Он је казао и да је особа трећерангирана и да неко треба објаснити зашто две особе које су боље рангиране нису предложене, јер се углавном практиковало да се уважи прворангирани предлог независног одбора.

Слободан Радинковић, као кандидат за директора Агенције за истраге и заштиту БиХ, прошао је све безбедносне провере и не постоје никакве информације да је наводно припадник криминалног миљеа, рекао је министар безбедности у Савету министара Ненад Нешић, поводом оптужби које су се појавиле у федералним медијима да је Радинковић повезиван са криминалним клановима.

Министар безбедности Ненад Нешић је навео да неко покушава да обезглави СИПА у ситуацији када је актуелном директору истекао мандат, а када је заменик директора је ван земље.

"Ово што је рекао господин Хелез није истина. Не постоји никаква адекватна ни релативна информација да је господин Радинковић припадник било каквог криминалног миљеа. Господин Радинковић има приступ тајно који је добио 2021. године самим тим је прошао све безбедносне провере, самим тиме што је кандидат морао је проћи провере и доставити документацију", навео је Нешић.

Нешић је указао и да Дарко Ћулум приликом именовања није био прворангирани него другорангирани и да закон оставља дискреционо право да предложи једног од успешних кандидата и да је сматрао да је Радинковић најбољи кандидат и да је усаглашени кандидат српског народа.

"Господин Радинковић се није нашао на дневном реду. То значи да је и даље кандидат. Ми ћемо истрајати, а уколико не дође до неког договора ово води блокади одређених одлука у Савету министара. Бојим се да док се не реши питање директора СИПА нећемо имати именовање било кога на нивоу БиХ", казао је Нешић.

Подвукао је да ће уколико неко постави услове за именовање кандидата из реда српског народа, једнако реаговати.

Нешић је поновио да Радинковић испуњава све услове и да је предлог српског народа, као и да место директора СИПА припада Србима.

Садашњем директору СИПА Дарку Ћулуму је у јулу истекао мандат.

Директора СИПА бира Независни одбор Парламента БиХ.

Овај одбор је основан на темељу Закона о независним и надзорним телима полицијске структуре БиХ из 2008. године.

Састављен је од девет чланова, који се бирају, између осталих, међу представницима правосудних институција, пензионисаних полицијских и државних службеника и других истакнутих стручњака.

Независни одбор је, између осталог, надлежан да бира, Савету министара БиХ предлаже најбоље кандидате за позиције директора и заменика полицијских тела БиХ, покреће дисциплинске поступке против њих, и предлаже њихову смену ако "почине тешку повреду службене дужности".

Радинковић је према листи Независног одбора Парламента БиХ био трећерангирани, док је први на листи био актуелни директор СИПЕ, Дарко Ћулум.