Водостај Дунава наставља да расте, надлежни у приправности: "Не очекују се апокалиптичне сцене"

Сви људи и опрема су на терену, саопштили су из "Србија воде" и Сектора за ванредне ситуације

Директор ЈВП "Србија воде" Горан Пузовић рекао је данас да ће водостај реке Дунав да расте у наредних пет-шест дана и да се очекује врх таласа између 24. и 26. септембра, који ће трајати седам дана, али да се не очекује тешка ситуација.

Пузовић је рекао за Танјуг да ће се водостај Дунава кретати између редовне и ванредне одбране од поплава.

"Дакле, не очекујемо неке апокалиптичне сцене и неку тешку ситуацију. Надлежне службе прате целу ситуацију. Сви људи и опрема су на терену. Сва критична места се обилазе, доносе се одлуке и мере за њихову заштиту. Нема места паници. Надлежне институције ће радити посао, да имовина буде сачувана, као и живот грађана", рекао је Пузовић.

Пузовић је рекао да су са првим најавама да ће доћи до подизања нивоа река, издали упозорење и да су у комуникацији и координацији са Сектором за вандредне ситуације.

"Сви наши људи, опрема и средства су на терену. Ми данас управљамо системом који чини 2.140 километара насипа, непуних 5.000 километара каналске мреже, 54 велике црпне станице и 43 високе бране и акумулације за прихват поплавног таласа. Све је техничко одрађено, да сви ти објекти буду мирни и да једноставно можемо да прихватимо било који поплавни талас који долази. Од 2014. године па до данашњег дана, ми смо радили на неколико аспеката", рекао је Пузовић.

Један од њих, додаје, који је јако битан, је комуникација и координација свих који учествују у систему одбране од поплава.

Пузовић је рекао да је у претходном периоду рађено на више од 780 градилишта у Србији и 28 великих инвестиција које се тичу река, као и да имамо више до 11.000 водотокова другог реда.

"То су мале реке и потоци којих нема можда целу једну деценију. Али за два сата постају озбиљне бујице које руше и уништавају све пред собом. И зато је наш задатак, заједно са Сектором, да изађемо са државом са једним новим планом, како да се штитимо и бранимо од свих ових падавина", рекао је он.

Пузовић је нагласио да ће се јавност дневно информисати о свему што се буде дешавало са падавинама наредних дана и да су сви људи и опрема на терену.

Сектор за ванредне ситуације: У приправности смо 24 сата 

Начелник сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић рекао је за Танјуг да је Сектор за ванредне ситуације у приправности 24 сата у години и да се ова ситуација прати са посебном пажњом.

"СВС има 27 специјалистичких тимова за спасавање и рад на води са 140 чланова и 322 припадника. И свакако да смо у сталној комуникацији и са 'Србија водом' и са 'Војводином водом' и са Републичким хидрометеоролошким заводом. Уколико се процени да негде постоји опасност по људске животе, потребно је извршити евакуацију, наши припадници ће превентивно ићи до тих људи који су тамо смештени да их упозоре. На крају крајева, уколико буде било потребе да их евакуишу. Верујем да ћемо овај талас да испратимо без тих крајњих ангажмана Сектора за ванредне ситуације", рекао је он.