Србија и Балкан

Жиофре: ЕУ поздравља позив да се Срби врате у приштинске институције, важно формирати ЗСО

Шеф Делегације ЕУ у Србији је истакао да су запаљива реторика и једностране некоординисане акције супротне дијалогу и да стављају у ризик резултате дијалога и безбедност грађана
Жиофре: ЕУ поздравља позив да се Срби врате у приштинске институције, важно формирати ЗСО© TANJUG/MSP/ bs

Европска Унија поздравља позив председника Србије да се Срби са Косова и Метохије врате у институције и сматра да је у том контексту важно формирање ЗСО, рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре.

"Поздрављамо жељу и вољу за ангажовањем у дијалогу, као што је рекао председник Вучић. Позитивно оцењујемо то што он сада охрабрује Србе са Косова да се поново укључе и да се поново интегришу у институције", истакао је Жиофре.

Он је додао да је ЕУ одувек позивала на то да се Срби врате у институције, а да су позивали и Приштину да то омогући.

"Дијалог обезбеђује неколико корака и процедура како би се то омогућило. У том смислу веома је важно да се истакне важност успостављања ЗСО и верујемо да можемо да напредујемо кроз ангажман у дијалогу у коме посредује ЕУ, док су запаљива реторика и једностране некоординисане акције супротне дијалогу и стављају у ризик резултате дијалога и безбедност грађана", навео је Жиофре.

Према његовим речима, сада се поставља питање примене свих споразума из дијалога и обе стране морају поново да се посвете дијалогу.

image