Србија и Балкан

Бал вампира код Куртија на доручку: Срели се Аљбин, два Чанка и један распоп

Претходни овакав састанак изродио је гласине о томе да Београд планира да расељава грађане са КиМ
Бал вампира код Куртија на доручку: Срели се Аљбин, два Чанка и један распоп© Antonio Ahel/ATAImages

Слободно време које је политичком пензионеру Ненаду Чанку остало након што је аутономашење препустио млађим надама своје некадашње Лиге социјалдемократа Војводине, он је уложио у обилажење посела са сепаратистима из јужне српске покрајине. Данас је Чанак поново, други пут у само месец дана, друговао са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Премијер у покушају и аутономаш у покушају састали су се на радном доручку коме су присуствовали још и митрополит у покушају, Борис Бојовић из такозване Црногорске православне цркве, као и неуспели Србин, Куртијев министар за заједнице и повратак, познат као "егзекутор свега српског" Ненад Рашић.

Био је ту и Марк Баскин, професор и виши саветник Центра за хуманитарни дијалог, али Соња Бисерко, која је била гошћа претходне трач-партије код Аљбина, овог пута није дошла у Приштину. Уместо ње, поборник независности лажне државе и некадашњи лидер ЛСВ, са собом је повео наследника – сина Милана, који се, како кажу, управо вратио са хуманитарне мисије у Украјини.

То мало али, изгледа пажљиво пробрано друштванце сачињено од антисрпских (политичких) фигура, Куртију је, како је навео на Иксу, било подсетник на "значај борбе за људска права, демократију, политички плурализам и добросуседске односе".

"Косев" пише да су на дневном реду ове групице били разговори о дешавањима у региону, али и о "текућим последицама руске војне агресије у Украјини, и опасности коју тамошњи рат представља по безбедност европског конитнента и региона Балкана". 

Ко зна, можда ће се из оваквог сусрета интелектуалних и громада пацифизма (које би зли језици назвали и балом вампира), изродити и нека нова "мировна" мисија? Јер, ко ће други причати о претњама по безбедност Балкана од самог Куртија – који је у тој области, спроводећи прогон Срба и дестабилизујући регион – мастерирао.

На састанку се, додаје се из Куртијеве канцеларије, говорило о односима Београда и Приштине, њиховој историји, актуелностима и перспективи, као и о положају Срба на Космету.

Не знамо шта је Чанак говорио о историји, али можемо да замислимо, будући да смо и раније слушали његова "предавања" око тога како на Косову и Метохији, "нису српски него православни манастири".

На претходном оваквом "брејнстормингу" који је Курти одржао са Чанком и Бисерком изродила се гласина да  Србија гради станове и куће на простору Рашке области где би преселили Србе с Косова и Метохије. Председник Србије Александар Вучић на ово је реаговао, називајући Чанка и Бисерко "мувама с доњег дела леђа Аљбина Куртија".

Муве, изгледа, поново зује, а каква ће се нова прича изродити из најновијег посела, остаје да се види. Сигурно је да се не спрема ништа добро.

image