Бал вампира код Куртија на доручку: Срели се Аљбин, два Чанка и један распоп

Претходни овакав састанак изродио је гласине о томе да Београд планира да расељава грађане са КиМ

Слободно време које је политичком пензионеру Ненаду Чанку остало након што је аутономашење препустио млађим надама своје некадашње Лиге социјалдемократа Војводине, он је уложио у обилажење посела са сепаратистима из јужне српске покрајине. Данас је Чанак поново, други пут у само месец дана, друговао са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Премијер у покушају и аутономаш у покушају састали су се на радном доручку коме су присуствовали још и митрополит у покушају, Борис Бојовић из такозване Црногорске православне цркве, као и неуспели Србин, Куртијев министар за заједнице и повратак, познат као "егзекутор свега српског" Ненад Рашић.

Био је ту и Марк Баскин, професор и виши саветник Центра за хуманитарни дијалог, али Соња Бисерко, која је била гошћа претходне трач-партије код Аљбина, овог пута није дошла у Приштину. Уместо ње, поборник независности лажне државе и некадашњи лидер ЛСВ, са собом је повео наследника – сина Милана, који се, како кажу, управо вратио са хуманитарне мисије у Украјини.

То мало али, изгледа пажљиво пробрано друштванце сачињено од антисрпских (политичких) фигура, Куртију је, како је навео на Иксу, било подсетник на "значај борбе за људска права, демократију, политички плурализам и добросуседске односе".

"Косев" пише да су на дневном реду ове групице били разговори о дешавањима у региону, али и о "текућим последицама руске војне агресије у Украјини, и опасности коју тамошњи рат представља по безбедност европског конитнента и региона Балкана". 

Ко зна, можда ће се из оваквог сусрета интелектуалних и громада пацифизма (које би зли језици назвали и балом вампира), изродити и нека нова "мировна" мисија? Јер, ко ће други причати о претњама по безбедност Балкана од самог Куртија – који је у тој области, спроводећи прогон Срба и дестабилизујући регион – мастерирао.

На састанку се, додаје се из Куртијеве канцеларије, говорило о односима Београда и Приштине, њиховој историји, актуелностима и перспективи, као и о положају Срба на Космету.

Не знамо шта је Чанак говорио о историји, али можемо да замислимо, будући да смо и раније слушали његова "предавања" око тога како на Косову и Метохији, "нису српски него православни манастири".

На претходном оваквом "брејнстормингу" који је Курти одржао са Чанком и Бисерком изродила се гласина да  Србија гради станове и куће на простору Рашке области где би преселили Србе с Косова и Метохије. Председник Србије Александар Вучић на ово је реаговао, називајући Чанка и Бисерко "мувама с доњег дела леђа Аљбина Куртија".

Муве, изгледа, поново зује, а каква ће се нова прича изродити из најновијег посела, остаје да се види. Сигурно је да се не спрема ништа добро.