Апелација Уставном суду БиХ због уџбеника у Српској

Апелација је поднета данас, а уследила је након што је на страници Просветно-педагошког завода Републике Српске објављено да ће ученици деветих разреда у основним школама у РС у новој школској години учити више о ратним биткама из деведесетих година прошлог века о страдању српског народа

Пред Уставним судом Босне и Херцеговине наћи ће се апелација коју је поднело 13 посланика Парламента БиХ о изучавању у новом наставном плану и програму Републике Српске о Ратку Младићу, бившем команданту Војске РС и Радовану Караџићу, бившем председнику РС.

Апелација је поднета данас, а уследила је након што је на страници Просветно-педагошког завода Републике Српске објављено да ће ученици деветих разреда у основним школама у РС у новој школској години учити више о ратним биткама из деведесетих година прошлог века о страдању српског народа.

У наставном програму се не наводе додатни детаљи.

Поред тога, посланици опозиционих странака у Паралменту БиХ – Странке демократске акције (СДА), Демократског фронта (ДФ) и Народног европског савеза (НЕС) затражили су и да Уставни суд БиХ пре доношења ове одлуке обустави примену измењеног програма историје, навео је за Радио Слободна Европа (РСЕ) Шериф Шпаго, председавајући Клуба посланика СДА.

"То је неприхватљиво и у односу на Дејтонски мировни споразум и представља дискриминацију деце у односу на њихово право на објективно образовање", рекао је Шпаго за РСЕ.

Да подсетимо, док нападају садржај српског уџбеника, бошњачки званичници вешто беже од чињенице да је књига "Хисторија" за 9. разред основних школа у ФБиХ пуна традиционалних лажних наратива које пласира политичко Сарајево већ три деценије.