Србија и Балкан

Додик: Очувајмо јединство Србије и Српске, учимо на својим грешкама

Председник Српске је поручио да се лично одувек изјашњавао само као Србин, без префикса и зато, како каже, данас има санкције
Додик: Очувајмо јединство Србије и Српске, учимо на својим грешкама© TANJUG/ FOTO SRNA/ Borislav Zdrinja

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да је статус Срба изван Србије и у Србији увек био проблематичан за многе стратеге и да је историја пуна оспоравања српског националног бића.

Додик је гостујући на београдској "Хепи" телевизији рекао да су Срби сами због много тога криви и да зато треба да покушамо да научимо на својим грешкама. Треба, каже, да сагледано шта је то што можемо да урадимо, да ојачамо савез и јединство Републике Српске и Србије и да као такви заштитимо српску националну заједницу у Црној Гори и на КиМ.

Али, истиче, ту је и једна подвала, јер Албанци су свесни да иза њих и Куртија стоји и неће га казнити тај модерни запад који га још увек контролише.

"Јуче смо имали диван Дан српског јединства, националне заставе и слободе. Одмах говоре да је то неко угрожавање. Јуче смо показали на пригодан начин ту потребу за јединством.... Ове године смо донели и Декларацију на Свесрпском сабору", рекао је Додик и истакао:

"Да би се то јединство српског народа изградило у тој Декларацији јасно пише да нема префикса као што је босански, овакав или онакав Србин".

Лично се, каже, одувек изјашњавао само као Србин, без префикса било каквих и зато, како каже, данас има санкције.

"Ми се морамо одбранити од тога да нам се намећу префикси. Јер, ако ми поштујемо то што они кажу да су Бошњаци ... Морају и они нас поштовати да смо Срби", рекао је председник Српске.

Срби у БиХ су много тога преживели

Истакао је да су Срби у БиХ много тога преживели и створена је Република Српска, која је историјска датост, а да је Југославија била озбиљна грешка.

Подсетио је да је, према историјским документима, 1918. године на крају Првог светског рата на простору данашње БиХ било 54 срезова од којих су 42 донела одлуку и тражила од краља да их присаједини Србији.

"Ти срезови су чинили 70 одсто територије БиХ. Још 1918. године су Срби рекли да желе да буду у држави Србији", указао је Додик.

Истиче да је човек толеранције и мира..."Наравно да имам своје слабости, сви смо са грешкама, ја сам Србин у националном смислу изабран сам да представљам Србе и то радим на најбољи начин", рекао је Додик.

Српска је, каже, мала са милион и 120 хиљада људи и Београд је по броју становника већи од Српске, али су Републици Српској набацили неоправдане кривице.

"Како је могуће, да све један представник Срба заврши у Хагу или да добије санкције? Како је могуће да различите генерације руководилаца буду исто кажњени?", упитао је Додик.

Од санкција, истиче, нису поштеђени ни његова ћерка која има четворо деце и син, који има троје деце само зато што су се изјаснили да подржавају оца.

Шмиту не треба стабилност, већ поданик

Поновио је да не воли Сарајево и не воли да одлази тамо, али ће у среду морати поново на суђење, због непоштовања, како је казао, једног Швабе.

Мислећи притом на Кристијана Шмита, који у Републици Српској није признат за високог председника, Додик је поновио да га не признаје јер његово именовање није потврђено у Савету безбедности УН.

"Ниси легитиман мајсторе", каже Додик за Шмита и подсећа да је лично биран на 15 изборних процеса и очекује да ће на предстојећим локалним изборима у БиХ, 6. октобра, његов СНСД победити у 70 одсто општина у Републици Српској и најмање четири у Федерацији БиХ.

То је, истиче, поверење и поносан је на то, јер му даје толико самопоуздања и више му, каже, ништа не треба.

"Свако јутро устајем са размишљањем да је боље да мени буде лоше него да Србима и Српској буде лоше", каже Додик.

Истиче да је крив зато што је омогућио да Република Српска живи 30 година, што је дуже него што је живела Краљевина Југославије и Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, а надживеће, каже, и другу Југославију и много тога другог.

"Њима смета та одлучност којом ми наступамо. Њима не треба фактор мира и стабилности већ поданик. Онај који ће се утркивати да препозна шта они тамо очекују па то и урадио", навео је председник Републике Српске.

Говорећи о америчким санкцијама, истиче да су најпре почели да измишљају класичну причу везану за криминал, а пошто ништа од тога нису могли да нађу, измислили су "непоштовање Шмита".

"А, они не схватају да је за мене то нека врста части. Све време су лагали. Суштина је да ми (Република Српска) предуго трајемо", навео је Додик.

Функционалност БиХ се покушава одржати силом

Подсетио је да је "мирни разлаз" у БиХ први поменуо приликом једне посете Сарајеву Борут Пахор, док је био председник Словеније, са чим се лично сложио, а бурно су реаговали тадашњи чланови Председништва Џаферовић и Комшић.

Сада се, према његовим речима, силом покушава одржати функционалност БиХ. "Ако није могла да опстане Југославија, како ће БиХ", пита Додик, уз поруку да је то позив на разумно посматрање ствари.

"Нас Србе су разне понуде довеле у позицију да се и данас боримо за свој идентитет, простор и територију", навео је Додик.

image