Србија и Балкан

"Ако ти се не свиђа мој тенк, на страни си агресора": Тенк код сарајевске гимназије поделио јавност

На постављању тенка као "спомен-обележја босанским специјалцима" инсистирала је градоначелница Сарајева Бенјамина Карић, упркос многим противницима
"Ако ти се не свиђа мој тенк, на страни си агресора": Тенк код сарајевске гимназије поделио јавностGetty © Didier Marti

Након што је уз подршку Града Сарајева и на инсистирање градоначелнице Бенјамине Карић код Друге гимназије у том граду постављен тенк, као спомен-обележје "босанским специјалцима" одреда "Босна", уследила су бројна и подељена реаговања.

Невладине организације су тражиле да се изглед споменика промени, као и његова локација, сматрајући неприкладним да деца кроз школски прозор или на "великом одмору" гледају тенк. Иако већина сматра да је овакво обележје требало да буде на другом месту, његовом отварању је присуствовала и градоначелница Бенјамина Карић.

Они који подржавају ову идеју Града Сарајева су на фејсбук страници "Релевантна разина духовитости" објавили "патриотску песму" под називом "Мој тенк".

Песма почиње питањем "свиђа ли ти се мој тенк"..., а ако не, на страни си агресора...".

Само спомен-обележје, кажу, још није завршено, ту тек треба да буду постављене и фигуре специјалаца у природној величини.

Иначе, реч је о тенку Т-55 руске производње, који је био у власништву бивше заједничке Југословенске народне армије, постављеном у парку који носи назив прослављеног певача босанских севдалинки "Сафета Исовића", а одмах до њега је и једна приватна основна школа.

Упркос многим противницима да тенк буде постављен на поменутој локацији, Карићева је та која је, како су пренели федерални медији, на томе инсистирала, рекавши да је тенк заробљен у "херојској борби босанских специјалаца против многоструко боље опремљеног непријатеља који је поседовао много супериорнију технику и логистику".

image