Духови прошлости: Нова европска комесарка радила за Удбу?

Марта Кос постала је словеначки кандидат услед жеље Урсуле фон Дер Лајен да има што више жена у новом сазиву Европске комисије, чиме је Љубљана "награђена" портфељом за проширење

Након што је председница Европске комисије представила словеначког кандидата, Марту Кос, као новог комесара ЕУ за проширење, у Љубљани су полетеле оптужбе да она нема искуства за овакву позицију, али и да је претходно радила за југословенску тајну службу – Удбу.

Овим поводом се огласио и бивши словеначки премијер Јанез Јанша, где је оптужио Марту Кос да је радила за Удбу и додао:

"Јадна ЕУ и срећни балкански пријатељи (градоначелника Љубљане) Зорана Јанковића и господина Путина." 

Посланица СДС-а Романа Томц запитала се у изјави за "Еуроњуз" да ли се може замислити "да неко, на пример у Немачкој, предложи кандидата који се оптужује да је у прошлости био сарадник Штазија".

Марта Кос је у изјави за овај портал демантовала оптужбе, али се "Еуроњуз" ипак пита да није Словенија "нехотице или на неки други начин довела бившег шпијуна на највишу позицију у ЕУ".

Првобитни кандидат Словеније за комесара за проширење био је Томаж Васел, који је повукао кандидатуру на ту позицију, како су пренели словеначки медији, услед жеље Урсуле фон дер Лајен да што више жена буде заступљено у новом сазиву Европске комисије.

Како преноси портал "Политико", Словенија је због овога "награђена" портфељом за проширење.

Марта Кос је претходно била потпредседница либералног Покрета слободе актуелног премијера Роберта Голоба. Године 2022. кандидовала се за председницу Словеније, али је током кампање одустала од кандидатуре.