За наоружавање Приштине 249 милиона евра: Да ли уводе и обавезан војни рок?

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је 2021. обећао да ће у његовој влади војни рок бити обавезан и да ће, према његовим речима, трајати три месеца

Министар одбране привремених приштинских институција и некадашњи припадник терористичке УЧК Ејуп Маћедонци изјавио је да је за три године у системе наоружања уложено 249 милиона евра, преноси "Кљан Косова".

Маћедонци је саопштио да овај износ није укључен у овогодишњи буџет.

"Набавке су реализоване и у њих је улагано у сарадњи са ресорним министарствима земаља НАТО од којих смо набављали оружје и по НАТО стандардима. Наша оријентација је јасна ка нашем чланству у НАТО-у и Европској унији", рекао је он.

Он је нагласио да се куповине врше на основу свеобухватног транзиционог плана КБС.

Косовске безбедносне снаге су "уставом" тзв. Косова дефинисане као формација за помоћ цивилном становништву, у пракси - делују и наступају као војска, на коју немају права према Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Када је у питању најављено увођење обавезног војног рока, посланик ДПК Хисен Бериша каже да је то само лаж и предизборно обећање, јер како каже, десетогодишњи план за трансформацију КБС, не дозвољава тако нешто, преноси РТВ 21.

"План трансформације КБС говори о војном року и да ће у зависности од потреба војске бити регрутовани млади људи, али то ће се радити у различитим облицима", рекао је Бериша.

Војни аналитичар Рамадан Ћехаја сматра да је увођење обавезног рока на тзв. Косову немогуће, јер је, према његовим речима, то веома скупо.

"То не треба одбацити као идеју, али има изузетно високу цену и у овим временима у којима је Косово, то је немогуће урадити", рекао је Ћехаја.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је 2021. обећао да ће у његовој влади војни рок бити обавезан и да ће, према његовим речима, трајати три месеца.