У Бриселу завршен разговор Петковића са Лајчаком: Приштина одбила трилатерални састанак

Петар Петковић je рекао да се између осталог, разговарало о мосту на Ибру, о поштанским услугама, енергетици, телекомуникацијама, несталим особама и интегрисаним управљањем прелазима

Састанак делегације Београда предвођене директором Канцеларије за Косово и Метохију Петром Петковићем са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и његовим тимом завршен је данас у Бриселу око 14 часова. Петковић је изјавио да није дошло до тројног састанка са Приштином, јер је то одбио њихов преговарач Бесник Бисљими, зато што је делегација Београда инсистирала на темама као што су ЗСО, поштанске услуге и питање примене споразума и представила мере за заштиту српског народа.

"До тројног директног сусрета са приштинском страном није дошло зато што је господин Бисљими одбио да се сретне са представницима Београда, јер смо ми инсистирали на темама као што су ЗСО, услуге и питање имплементације односно примене споразума", рекао је Петковић новинарима.

Петковић је после састанка са специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком у оквиру дијалога Београда са Приштином, рекао да се разговарало о пуној имплементацији свих претходно постигнутих и договорених споразума, као и свеобухватним мерама које је представио Александар Вучић за заштиту српског народа на КиМ и оживљавање процеса дијалога.

Навео је да је српска страна у Бриселу разговарала и о мосту на Ибру, о поштанским услугама, енергетици, телекомуникацијама, несталим особама и интегрисаним управљањем прелазима.

"Дакле, бројне теме су биле за преговарачким столом. Као главни преговарач Београда сам представио мере Владе Републике Србије о којима је председник Александар Вучић говорио на конференцији за медије", рекао је Петковић.

Он је после састанака рекао новинарима да је разговарано о мерама које подразумевају оживљавање процеса дијалога који нам је преко потребан.

"Пошто смо уверени да једино у дијалогу можемо да пронађемо компромисно решење за питање Косова и Метохије", рекао је Петковић.

Чему дијалог ако Приштина одбија да разговара о темама које су у интересу Срба на КиМ?

Он је нагласио да Београд никада није имао проблем да разговара и има директне сусрете са приштинском страном, као и да су током тројног сусрета могли да кандидују шта год желе, али да истовремено и Београд има право да инсистира на својим темама.

"За нас није био никакав проблем, нити ће икада бити проблем да дође до директног сусрета и разговара са приштинском страном, господином Бисљимијем. Ја сам увек спреман и отворен да разговарам, као што је и председник Александар Вучић прошли пут био спреман да директно седне и разговара са господином Куртијем, али је Курти то одбио. Тако и сада је Приштина опет одбила да разговара", истакао је Петковић.

Упитао је и о чему да се разговара ако Бисљими одбија да разговара о ЗСО, мосту, ако не жели да разговара о поштанским услугама, о томе што на терену мењају реалност кроз кршење споразума, затварања српских институција на АП КиМ.

"О каквој је онда нормализацији реч ако ви не можете да говорите о кључном питању формирању ЗСО? То су кључна питања која се односе и на то како Срби данас живе на КиМ", истакао је Петковић.

Навео је да је Мирославу Лајчаку предао и листу свих ухапшених Срба, где су већим делом на тој листи Срби који су политички затвореници, иако су, како је рекао, постојале гаранције ЕУ и САД да нико ко је протестовао на барикадама неће бити ухапшен.

"А десило се нешто сасвим супротно. Покренули смо бројне теме, ми ћемо увек да будемо спремни да разговарамо овде у Бриселу и да се договарамо, да излазимо са компромисним решењима", рекао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ је нагласио да је политика Београда политика мира и стабилности и да је су тог разлога донете мере за помоћ Србима на АП КиМ и да су оне донете како би вратиле у живот процес диалога.

"Јер видите, ако се наш долазак у Брисел завршава тиме што разговарамо само са господином (Мирославом) Лајчаком, који је онда смисао преговора? Суштина је у томе да оно што је договорено буде имплементирано и остварено на самом терену, да бољитак пре свега буде виђен у српским срединама, да Срби који живе на КиМ имају разлога да верују у будућност, а не да га напуштеју посебно север КиМ", рекао је Петковић.

Посебан нагласак на најаве о отварању моста на Ибру

Он је истакао да ће се данас на састанку са НАТО представницима разговарати о теми моста на Ибру разговарати кроз призму безбедности, где Београд, кроз посебно припремљену презентацију, посебно указати на све опасности.

"Ми ћемо посебно да укажемо, у посебној презентацији коју смо спремили, на све опасности које постоје уколико би Курти кренуо у једнострано отварања моста", рекао је Петковић.

Он додао да је разграничење у области Сувог Дола предуслов за отварање моста али да је једнако важан и безбедностни аспект.

"То је суштина разговора са предсавницима НАТО-а овде данас у Бриселу и ми ћемо свакако искористити ту поруку да укажемо на све оно што Курти чини на кршење људских права, на кршење свих споразума, али и свим опасностима које се односе на питање отварања моста", рекао је Петковић.

Бесљими оптужује Београд: Србија тражила разговор о темама које нам нису одговарале

Главни приштински преговарач Бесник Бисљими рекао је да није повучено писмо бивше премијерке Србије Ане Брнабић против примене неких од тачака Охридског споразума, и да до тројног састанка у Бриселу није дошло, јер Србија "условљава дневни ред састанка са неприхватљивим захтевима за Приштину".

Бесљими је новинарима у Бриселу после састанка са представником ЕУ Мирославом Лајчаком рекао да је Лајчаков позив био врло јасан и да су предложене теме билатералног састанка

"Затим је речено да ће на трилатералном састанку бити речи о начину на који ће се разговарати даље у споразуму о нормализацији, а могу се одлучити и друге теме ако постоји договор две стране", рекао је Бисљими, пренела је "Коха".

Он је рекао да је Приштина потврдила учешће на трилатералном састанку, али је, како тврди, Београд "одбио да уђе са том агендом и тражио увођење својих тема које су за политичку употребу, на шта нисмо пристали".

У Бриселу су данас одржани одвојени билатерални састанци главних преговарача Београда и Приштине са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

Претходно је одржан састанак делегације Приштине коју предводи Бесник Бисљими са Лајчаком,а како јавља дописник Танјуга очекује се да буде одржан још један билатерални састанак.

До нове рунде дијалога долази након што је Лајчак недавно боравио у Београду и Приштини ради припреме састанка на нивоу главних преговарача.

Претходни састанак на нивоу главних преговарача у оквиру дијалога Београда и Приштине одржан је почетком јула у Бриселу.

Приштина је у међувремену повукла низ једностраних потеза којима је додатно отежала положај Срба на АП КиМ, укључујући најаву отварања моста на Ибру, као и блокирање рада српских институција на северу покрајине.