"Грађанске иницијативе", Велика Британија и млади Албанци: Шта раде НВО у Прешеву и Бујановцу?

Невладина организација из Београда заједно са британским финансијерима позива младе Албанце да више не буду "занемарена група". Исто раде и политичари Албанци који у овом делу Србије заказују протесте. Има ли разлога за опрез?

"Да ли сте уморни од тога да вас доживљавају само као занемарену групу?", упитала је младе Албанце из Прешева и Бујановца невладина организација "Грађанске иницијативе", која им је понудила грантове, с циљем, како кажу, "да подстакну учешће и представљање младих Албанаца у Прешеву и Бујановцу".

Идеја је да се Албанцима понуди стажирање, захваљујући коме ће, како се наводи, они "стећи увид у рад владиних институција, помоћи у обликовању политика, подизању свести и промовисању иницијатива које су од користи младима".

"Оснаживањем локалних организација да искористе своју повезаност са заједницом и разумевање локалних изазова и потреба, желимо да створимо окружење у којем албанска омладина активно учествује у друштвеним догађајима и где се њихов глас чује и поштује", поручује НВО, која иначе, како је раније писао РТ Балкан, стоји и иза иницијативе "Проглас".

На листи донатора ове иницијативе, уз амбасаде Холандије, Велике Британије, Норвешке и Сједињених Америчких Држава, налазе се и Европска комисија, Фридом хаус, "Интегра Косово", Сорошева Косовска фондација за отворено друштво као и њен огранак у "скраћеној" Србији, Савет Европе, УСАИД... И, наравно, незаобилазни НЕД, америчка Национална задужбина за демократију која је још од оснивања са деловањем ЦИА. У помоћ младим Албанцима, овога пута "Грађанске инцијативе" прискачу, у партнерству са британском амбасадом, као и британском верзијом УСАИД-а, односно организацијом "УК интернешнал девелопмент".

Прича о Албанцима из Бујановца и Прешева као о занемареној групи није, међутим, "топла вода" коју су измислиле "Грађанске иницијативе". Оне су само "узјахале на талас" већ познатих прича о томе како Срби дискриминишу Албанце које би требало заштитити оснивањем пандана ЗСО у Србији, како је то једном рекао Курти.

Заправо, почетком септембра, Албанци су, предвођени својим представником у Народној скупштини, народним послаником Шаипом Камберијем, у Бујановцу протестовали под мотоом "За идентитет и достојанство". Носили су заставе Албаније и САД и поручили да их, како наводе, Срби дискриминишу и да "више неће ћутати док албанска заједница трпи репресију". Протест су подржали и у министарству спољних послова Немачке.

Пре неколико месеци је и известилац за тзв. Косово у Европском парламенту Виола фон Крамон упутила Влади Србије писмо у коме се пожалила на положај Албанаца у Србији, истичући да је "добро документовано, посебно у последњој деценији, да се албанска мањина и даље суочава са различитим облицима дискриминације, укључујући такозвану 'пасивизацију', ограничен приступ образовању, могућностима запошљавања и одговарајућој здравственој заштити у решевској долини".

Занимљив је, дакле, тајминг у коме "Грађанске инцијативе" покрећу своју битку грантовима за добробит Албанаца из Бујановца и Прешева – делова Србије за које Албанци и њихови западни партнери, траже да постану део дијалога Приштине и Београда. Ове општине, иначе су део "прешевске долине", што је сепаратистички термин који користе албански политичари који не крију да им је циљ противуставно отцепљење ових општина и њихово припајање самопроглашеном "Косову".

Како би се разумео значај пројекта које прозападне "Грађанске иницијативе" потпомогнуте британским новцем нуде младим Албанцима, важно је проверити и ко све има интересе на том подручју.

"Ту се више пажње поклања Американцима, мада ни Британце не можемо искључити из целе приче, иако они то раде највише преко владе Аљбина Куртија који издваја огромна средства за финансирање положаја Албанаца у 'прешевској долини'. У Бујановцу и Прешеву преплиће се више интереса. Кључни је амерички, а други је Куртијев, док су на трећем месту Британци. Делимичан утицај има (приштинска министарка Доника) Гервала која је удата  за немачког парламентарца Шварца, па је тако јаснија подршка немачког министарства спољних послова овом протесту. Што се тиче Канберија, реч је о његовој борби за опстанак на политичкој сцени, као гласноговорника Аљбина Куртија, чија је партија доживела потпуни фијаско на изборима", оцењује председник Матице Албанаца у Србији Демо Бериша.

Очигледно да ова западна дружина заједно са цивилним сектором из Београда (који и финансира) има исте циљеве које би, изгледа да оствари тврдећи да су Албанци у Србији дискриминисани.

Саговорник РТ Балкан подвлачи, међутим, да се не може говорити о незаступљености Албанаца у институцијама "јер на крају крајева општинску власт у Прешеву у потпуности воде Албанци", док је на челу Бујановца коалиција коју уз Албанце чине и Срби и Роми.

"Док је Канбери у Парламенту, Албанци нису незаступљени, јер колико су гласали толико имају места. Јасно је да је реч само о дестабилизацији. Курти пошто је расписао изборе своју политику води у два правца. Један је изазивање дестабилизације на простору 'прешевске долине', а други је правац оно што чини на северу. Крајњи му је  је циљ да сукоби војску и полицију Републике Србије са својим снагама" закључује Бериша.

Да и пројекат који НВО Грађанске иницијативе припремају на територији Прешева и Бујановца треба посматрати с опрезом и на њих гледати као на покушај дестабилизације региона, сматра редитељ и публициста Драгослав Бокан.

"Грађанске иницијативе су део једног ширег фронта НВО, у коме су те организације савршено поређане – као лево и десно крило војске, завршница, претходница, специјалне јединице… Појединачне НВО се стварају као печурке после кише – неке се гасе, неке поново настају, али их препознајете по томе што су све подједнако отровне за наш народ и истину", указује Бокан.

За њега је оно што овакве иницијативе покушавају "нешто најцрње у не тако идиличној слици НВО које покушавају да сруше државу, српску војску, српски положај у свету".

"То да су неки људи толико огрезли према мржњи према својој држави и (бар номинално) свом народу је најстрашнија чињеница. Морамо као реалност да прихватимо то да ће наш непријатељ у њима увек пронаћи своје саборце, лажне сведоке и цинкароше. Страхота демократског приступа медијима, НВО, па и универзитету је што се пружа прилика атентаторима на српски опстанак да раде свој посао", подвлачи Бокан.

Решење је каже, у веровању у сопствену државу.

"Они су отворени непријатељи које држава мора да носи на грбачи и да упркос њима издржи у јачању војске, у стварању слоге међу разједињеним Србима, и сваком новом кораку у корист наше будућности", закључује саговорник РТ Балкан.