Србија и Балкан

Амбасада Русије: Запад да престане да се меша у српско-руске послове, узалуд се труде да нас оцрне

Захтеви према Србији се све више заоштравају, док се у исто време ради на томе да се оцрни Русија и њена улога на Балкану. Ови покушаји неће успети, поручили су из руске амбасаде
Амбасада Русије: Запад да престане да се меша у српско-руске послове, узалуд се труде да нас оцрнеGetty © stevanovicigor

Западне дипломате упорно покушавају да наметну српском руководству и народу правац њиховог даљег развоја и спољнополитичке оријентације, поручили су данас из Амбасаде Русије у Србији, осврћући се "на нове тенденциозне изјаве амбасадора САД и шефа делегације ЕУ у Београду током једног од западних 'дружења'", која, како је објашњено, "с времена на време организују ове или оне невладине организације".

"Ово је и нама, а сигурни смо, и огромној већини Срба, одавно јасно: у условима сталног заоштравања захтева према Србији, на штету конструктивне агенде билатералних односа са Београдом, Запад безуспешно покушава да вештачки и потпуно неосновано оцрни Русију и њену улогу на Балкану. Узалуд се труде, јер њихова јефтина пропаганда неће истрајати у суочавању са истином, а гаранција томе су бројни узајамно корисни руско-српски пројекти у економској, културној и хуманитарној сфери", поручили су из Амбасаде Русије у Србији.

Ипак, како додају, то не изненађује. Знатно интересантније је, каже, то што се Колективни запад распада и што је он све више раштимован. У том контексту амбасадор подсећа на изјаве америчких и европских званичника на тему ископавања литијума. 

"Амерички амбасадор бесрамно спекулише да широка јавна расправа на тему литијума – у којој, иначе, активно учествују председник и чланови Владе Србије – наводно удаљава земљу од 'европског опредељења'. Шеф делегације ЕУ уопште се не слаже са тим мишљењем и сматра да динамика напретка европских интеграција Србије ни на који начин не зависи од реализације литијумске иницијативе", тврде представници амбасаде, те додају да би "бившим партнерима" било боље да се не мешају у руско-српске послове који их се не тичу. 

"Препоручили бисмо 'бившим партнерима' да престану да се мешају у руско-српске послове који их се не тичу, па да се уместо тога критички осврну на себе да не би испало као у чувеној басни Ивана Крилова: 'Међу друговима ако нема склада, ништа доброг од њиховог заједничког рада, не испадне посао – него жива мука'", поручују из амбасаде Русије у Београду.

image