Дачић: Србија посвећена сузбијању илегалне миграције и свих видова криминала

У периоду од 1. јануара до 2. септембра 2024. године на државним границама Србије евидентиран је пад од 61,8 одсто у броју незаконитих прелазака државне границе (10.216) у односу на исти период претходне 2023. године (26.775). Смањење броја незаконитих прелазака регистровано је како на улазу у Србију (63 одсто), тако и на излазу из Србије (55,5 одсто), нагласио је министар полиције

Потпредседник владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је данас да је Србија појачаним мерама, које је спровела у циљу сузбијања ирегуларних миграција, довела до значајног смањења и успоравања миграторних кретања преко своје територије.

"У периоду од 1. јануара до 2. септембра 2024. године на државним границама Србије евидентиран је пад од 61,8 одсто у броју незаконитих прелазака државне границе (10.216) у односу на исти период претходне 2023. године (26.775). Смањење броја незаконитих прелазака регистровано је како на улазу у Србију (63 одсто), тако и на излазу из Србије (55,5 одсто)", нагласио је министар на 10. јубиларном Министарском састанку Самита Западни Балкан "Берлински процес".

Дачић је указао на то да је почетком ове године број незаконитих прелазака на спољним границама ЕУ на западно-балканској рути смањен за трећину, а да је наша земља дала кључни допринос том смањењу.

"Србија је посвећена јаком, јединственом, регионалном, али и глобалном одговору на овај феномен, уз посебан осврт на праћење промена модела кријумчара и трговине људима", рекао је Дачић.

Он је додао да постоји интензивна сарадња са партнерским службама у региону, а нарочито са Европолом и Фронтексом.

Министар Дачић је нагласио значај асистираног добровољног повратка ирегуларних миграната у земље порекла, као једног од најважнијих института у сузбијању ирегуларних миграција.

Министар је указао на неопходност његове континуиране промоције, како би ирегуларни мигранти били информисани о могућностима које имају за повратак у своје земље порекла.

"Такође, неопходно је наставити интензивну сарадњу са иностраним дипломатско-конзуларним представништвима у циљу тачног утврђивања идентитета лица и прибављања путног листа за странце ради повратка у земљу порекла. Србија ће на основу Заједничког плана имплементације израдити националне планове имплементације уз оперативну, техничку и финансијску подршку Европске комисије и агенција ЕУ", рекао је он.

Истакао бих да је систем азила у Србији скоро у потпуности хармонизован са правом Европске уније.

"Од фебруара 2024. године, издаје се путна исправа за избеглице, а у току је и израда Мастер плана за ЕУРОДАК са ФРОНТЕКС-ом", рекао је Дачић.

Када је реч о борби против организованог криминала, он је нагласио да МУП Србије у свом свакодневном раду остварује интензивну сарадњу са иностраним партнерима у региону, Европи и шире.

"Протеклих година, успешно су реализоване бројне паралелне истраге, као и предмети у оквиру заједничких истражних тимова, што представља потврду квалитета и неопходности оперативне међународне сарадње у сузбијању организованог криминала. Један од главних циљева је одузимање имовине проистекле из кривичног дела, као најјачи ударац криминалу", рекао је Дачић.

Министар је рекао да Србија и МУП остају посвећени решавању проблема и сузбијању свих видова криминала, а кроз постојеће механизме сарадње, остаје поуздан партнер у унапређењу сарадње са свим земљама.

Дачић је истакао да је Србија стуб мира и сигурности у комплексном региону југоисточне Европе, чврсто опредељена да пружи пун допринос стабилности у региону и свету.