Србија и Балкан

РХМЗ објашњава за РТ Балкан: Да ли нас следеће недеље очекују изливања Саве и Дунава?

Упркос најављеном превазилажењу граница одбране од поплава у појединим подручјима, РХМЗ ревносно упозорава Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије и они већ предузимају неопходне мере на терену
РХМЗ објашњава за РТ Балкан: Да ли нас следеће недеље очекују изливања Саве и Дунава?© Paul Glaser/dpa via AP/Тanjug

Централне и источне делове Европе погодиле су обилне кише и разорне поплаве које су већ однеле најмање 18 живота, а екстремне падавине на подручју Аустрије, Чешке, јужне Пољске, Словачке и Мађарске довеле су до формирања великог воденог таласа на реци Дунав.

Тај талас великих вода је већ пристигао у Србију и у току је његово ширење, наводи за РТ Балкан Дејан Владиковић, координатор хидролошких прогноза из Републичког хидрометеоролошког завода.

Упркос застрашујућим сценама из околних држава, стручњаци и званичници наводе да је ситуација под контролом и да се критична места обилазе. 

Председник Владе Србије Милош Вучевић саопштио је да се ситуација пажљиво прати, те да се не очекују драматичне ситуације. 

Врхунац водостаја на рекама очекује се између 24. и 26. септембра, али се достизање и превазилажење границе редовне одбране од поплава на потезу Бездан - Нови Сад очекује већ од 19. до 21. септембра.

"На основу домаћих и иностраних података и прогноза, као и резултата модела, дата је процена да ће границе редовне одбране од поплава на потезу Бездан - Нови Сад бити превазиђене од 19. до 21. септембра, а да ће се водостаји приближити и незнатно превазићи границе ванредне одбране од поплава на овом потезу у периоду од 24. до 26. септембра, за када је очекиван и врх овог таласа. На делу тока низводно од Сланкамена водостаји ће достићи границе редовне одбране од поплава", наводи Владиковић. 

Упркос најављеном превазилажењу граница одбране од поплава, ситуација се прати и РХМЗ ревносно упозорава Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије и они већ предузимају неопходне мере на терену.

Како закључује Владиковић, овај талас на Дунаву подсећа на талас из јуна 2013. (а не на онај велики из 2014. године) и не очекује се да ће при њему доћи до изливања на брањеним подручјима.

И начелник Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Лука Чаушић изјавио је данас да ће тај сектор пратити водостај Дунава, али да већина воде која је пала у облику кише широм Европе неће доћи ка Србији, већ иде ка северу. 

Грађани немају разлога за бригу, поручио је Чаушић. 

image