НАТО секретар са делегацијама Београда и Приштине: Одлуку о мосту на Ибру донети кроз дијалог

НАТО званичник је поновио да ће Кфор наставити да одржава своје стално присуство на мосту и спроводи редовне патроле у ​​околним подручјима

Помоћник генералног секретара НАТО-а за операције Томас Гофус разговарао је данас у Бриселу, на одвојеним састанцима, са делегацијама Београда и Приштине и поручио да Алијанса у потпуности подржава процес дијалога који води ЕУ, као и да се одлуке у вези са отварањем моста на Ибру морају доносити кроз дијалог, уз благовремену и ефикасну координацију са међународном заједницом и на начин који не доводи у опасност безбедност локалних заједница или НАТО трупа.

Састанци су одржани на маргинама дијалога уз подршку ЕУ чији је домаћин био специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга питања Западног Балкана Мирослав Лајчак, наводи се у саопштењу Кфора.

Гофус је разговарао са представницима обе стране о безбедносној ситуацији на "Косову" и осврнуо се на безбедносне проблеме у вези са потенцијалним отварањем друмског саобраћаја моста на Ибру у Северној Митровици.

Он је нагласио потребу за "инклузивним и трајним решењем".

"Одлуке се морају доносити кроз дијалог, уз благовремену и ефикасну координацију са међународном заједницом и на начин који не доводи у опасност безбедност локалних заједница или НАТО трупа. Мисија Кфора коју води НАТО обавезана је својим мандатом УН да се бави свим безбедносним проблемима и обезбеди безбедно и сигурно окружење", навео је Гофус, а саопштено из Кфора.

Гофус је додао да ће Кфор наставити да одржава своје стално присуство на мосту и спроводи редовне патроле у ​​околним подручјима.

Поновио је пуну подршку НАТО-а дијалогу о нормализацији односа између Београда и Приштине уз подршку ЕУ.

"То је оквир за решавање отворених питања и постизање решења која поштују права свих заједница, што је кључно за трајну безбедност на Косову и стабилност широм Западног Балкана", додаје се у саопштењу.

НАТО има дугогодишњу сарадњу са Европском унијом и наставиће да блиско сарађује у подршци регионалној стабилности.

Петковић разговарао са помоћним генералном НАТО-а Гофусом о мосту на Ибру

Директор Канцеларије за КиМ у влади Србије Петар Петковић изјавио је данас да је имао "добар и конструктиван састанак" са Гофусом по питању угрожавања безбедности севера АП КиМ у вези са потенцијалним отварањем моста на Ибру за саобраћај.

"Веома добар и конструктиван састанак са помоћним генералним секретаром НАТО-а Томасом Гофусом по питању угрожавања безбедности севера КиМ у светлу отварања моста на Ибру. Делегација Београда је задовољна јер су саговорници саслушали наше аргументе о безбедносним изазовима у вези са овим осетљивим питањем", написао је Петковић на свом налогу на мрежи Икс.