Свечља уверен: Мост на Ибру биће отворен врло брзо

Уверен сам да ћемо после разговора и координације са Кфором, који је тамо присутан, али и разговора у Бриселу, ускоро имати другачију ситуацију", рекао је министар унутрашњих послова тзв. Косова

Министар унутрашњих послова тзв. Косова Џељаљ Свечља, који борави у Немачкој на састанцима у оквиру Берлинског процеса, рекао је да ће мост на Ибру ускоро бити отворен. Према његовим речима, то ће се десити након координације са Кфором и разговора у Бриселу, преноси "Газета експрес".

"Мост на Ибру ће бити отворен врло брзо. Уверен сам да ћемо после разговора и координације са Кфором, који је тамо присутан, али и разговора у Бриселу, ускоро имати другачију ситуацију", рекао је Свечља у изјави за "Дојче веле" на албанском језику.

Отварање моста је била тема разговора јуче у Бриселу током одвојених састанака Мирослава Лајчака и главних преговарача Београда и Приштине, после чега су уследиле критике из Приштине, о чему је говорила и министарка Аљбуљена Хаџију.

"Питање моста је свакако било предмет разговора са нашим партнерима и са Кфором, ако се осврнемо на саопштење ладе Косова, о томе се разговарало у Бриселу, чак се у истом саопштењу каже да је за ЕУ јасно да отварање моста нема алтернативу и чак се позивамо на многе извештаје Европске уније да се мост мора отворити. Наравно, рекли смо да ће мост бити отворен и о томе разговарамо са нашим партнерима. Рекли смо да је на нашим састанцима у континуитету било дискусије о овом (мосту), на састанцима премијера Куртија и међународних партнера, никада нисмо рекли да то треба да буде тема о којој треба да се разговара у Бриселу", додала је.

На реакцију новинара да се о мосту ипак разговарало, Хаџију је казала да је заменик премијера тзв. Косова Бесник Бисљими током говора прецизирао да су говорили о слободи кретања.

"О значају кретања знате да је то уставно право и нико га не може кршити. Дакле, у разговору са представником ЕУ, на билатералном састанку, а не на оном где је била присутна Србија, и за ЕУ ​​је било јасно да отварање моста нема алтернативу. Сматрамо да састанци треба да наставе и координацију", казала је Хаџију.

Да одлуку о отварању моста на Ибру треба донети у дијалогу и координацији са међународном заједницом, поручила је мисија НАТО-а на састанку са главним преговарачима Београда и Приштине Петром Петковићем и Бесником Бисљимијем.

НАТО је у саопштењу за јавност навео да, како не би угрозили своје трупе и локалну заједницу, о отварању централног моста у Митровици треба одлучити у дијалогу.

"Помоћник генералног секретара НАТО за операције Том Гофус је истакао потребу за свеобухватним и одрживим решењима о мосту Ибру. Одлуке се морају доносити кроз дијалог, у благовременој и ефикасној координацији са међународном заједницом и како се не би угрозила безбедност локалних заједница или НАТО трупа", саопштено је.

Гофус је додао да је "мисија Кфора коју води НАТО обавезана мандатом УН да се бави свим безбедносним проблемима и обезбеди безбедно окружење на северу".