Изостанак заставе и понижење македонске државе: Дочек Силјановске Давкове у Бугарској

Бугарски председник је нагласио како посета Гордане Силјановски Давкове није била ни државна ни радна и како се нада да ће у блиској будућности председница РСМ доћи у државну посету, која ће бити са свим званичним церемонијама на протоколу

Председница Северне Македоније Гордана Силјановска Давкова неформалном посетом Бугарској, поводом гостовања Националне опере и балета РСМ у Софији, служећи се средствима културне дипломатије, направила је корак ка отопљавању односа са суседом који Северној Мадеонији кочи евроинтергративне циљеве.

Ово је била прва њена посета Бугарској након преузимања функције шефа државе. Бугарски председник Румен Радев био је спречен да присуствује оперској вечери, али је председницу Силјановску дочекао у председништву у Софији. Разговор није био медијски покривен, али је председница РСМ истакла да је текао и пријатној атмосфери и да ће бити плодоносан.

Међутим, осим тога што су извесно прозападни идеолошки ставови македонске председнице и проруска оријентација бугарског председника, како је окарактерисан у дипломатским круговима, били ушушкани у дипломатски тон, Бугарска је и ову прилику искористила да понизи Северну Македонију тиме што је приликом овог сусрета изостало национално знамење госта, што је поткрепљено фотографијом, пише "Политика".

Овај поступак бугарског председника унео је још већу тензију међу Македонцима, нарочито у опозиционим редовима, будући да је СДСМ у коалицији са партијом ДУИ свргнут са власти управо због билатералних односа са Грчком и Бугарском. Народ је на последњим изборима указао поверење партији ВМРО-ДПМНЕ, чији је лидер Мицкоски, и председници Силјновској Давковој, како би сачували идентитет народа и државе, сматрајући да је бивша власт није довољно бранила македонски идентитет и језик. Силјановска Давкова је на телевизији Сител истакла како је одлучила да је боље да не прави скандал због одсуства националне заставе током састанка са Радевим у Софији, као и да неће бити одговорности са протоколом. 

С друге стране, Мицкоски је рекао да ће амбасадору источног суседа бити уручен демарш, али је бугарски дипломата у Скопљу поврх свега одбио да прими у Министарству спољних послова РСМ.

"Праве намере Бугара нису у Уставу, то је најмањи проблем. Много је већа потреба да покажу своје мишиће и своје праве намере. Европа и свет су могли да виде да права намера званичне Софије нису Бугари у Уставу, већ много више од тога", казао је Мицкоски. 

Радев је нагласио како ова посета није била ни државна ни радна и како се нада да ће у блиској будућности председница РСМ доћи у државну посету, која ће бити са свим званичним церемонијама на протоколу.

Подсетимо, Бугарска је блокирала Северну Македонију на путу евроинтегративних перспектива, условљавајући је да у Устав уведе Бугаре као конститутивни елемент. Брисел је дао апсолутну подршку Бугарској, изневши француско-немачки предлог за решење овог билатералног спора. Дакле, док званично Скопље не промени Устав, ЕУ неће дозволити даље преступне преговоре РСМ.

Одложен састанак македонско-бугарске комисије за историјска и образовна питања

Додајмо и да је одложен састанак Мешовите македонско-бугарске комисије за историјска и образовна питања који је требало да буде одржан данас у Скопљу.

Одлагање састанка је тражио нови председник македонске стране Ванчо Ђорђијев ради усаглашавања са новим новим члановима тог тела.

Влада РСМ је прошлог уторка променила састав комисије и за њеног председника именовала историчара Ванчу Ђорђијева. Он је и раније био члан комисије, али је поднео оставку због, како је тада рекао, притиска тадашњег Министарства спољних послова на челу са Бујаром Османијем, пренели су македонски медији.

Комисија је основана 2017. године као део обавеза из Споразума о добросуседству и пријатељству са Бугарском. Ова заједничка комисија је до сада усвојила препоруке за заједничко поштовање Ћирила и Методија, Наума Охридског, Климента Охридског и цара Самуила и пет препорука за измене уџбеника у Македонији и Бугарској.