Србија и Балкан

Монстат коначно пребројао грађане Црне Горе: Нови рок за објављивање података из пописа становништва

Директор Управе за статистику Монстат Мирослав Пејовић је рекао да ће Монстат до 1. октобра упарити податке са регистром из МУП-а и завршити последњу фазу провере
Монстат коначно пребројао грађане Црне Горе: Нови рок за објављивање података из пописа становништваGetty © Milos Vujovic/Anadolu Agency

Резултати пописа становништва у Црној Гори биће објављени 15. октобра, саопштио је директор Управе за статистику Монстат Мирослав Пејовић. Он је, гостујући у Дневнику ТВЦГ, рекао да је софтвер завршен, као и ревизија кода софтвера.

"Сада је тестирање софтвера у току, а након тога следи пуштање софтвера у продукцију од 1. октобра. Грађани ће моћи да провере податке до 7. октобра", казао је Пејовић.

Додао је да ће Монстат до 1. октобра упарити податке са регистром из МУП-а и завршити последњу фазу провере.

Попис становништва у Црној Гори спроведен је у децембру прошле године. Према прелиминарним резултатима објављеним у јануару, у Црној Гори живи 633.158 становника. Познат је и број домаћинстава, станова и насеља, а Закон о попису налаже да сви наредни подаци буду објављени као коначни, пренео је портал РТЦГ.

Подсетимо, иако по броју становника барем 10 пута већа од Црне Горе, Република Србија објавила је прве резултате пописа одржаног током октобра 2022. - оне који се односе на број становника, пол и националну припадност - непуних шест месеци касније, крајем априла 2023. године.

Два месеца касније, односно осам месеци по одржаном попису, Републички завод за статистику објавио је и податке о вероисповести пописаних и језику којим говоре. Касније, током 2023, до најситнијих детаља објављени су и остали резултати из упитника на који су пописивачима податке дали грађани Србије.

Што се тиче Црне Горе, а тамо је попис одржан у децембру прошле године, тамошњи завод за статистику Монстат до сада је објавио само прелиминарне резултате пописа о броју становника по насељима, јединицама локалне самоуправе као и о броју станова и домаћинстава.

На резултате о националној припадности грађана Црне Горе, вероисповести, језику којим говоре, који су за Црну Гору постали пре политичко него статистичко питање, и даље се чека.

image