Коментар албанског лобисте из Вашингтона: САД да ресетују политику према Западном Балкану

Супротстављање Путину на Балкану дипломатским путем не би било ни скупо ни тешко, сматра Данијел Сервер

Време је да Стејт департмент ресетује своју политику према Западном Балкану, поручује истакнути албански лобиста и професор на Универзитету "Џон Хопкинс" Данијел Сервер.

Некадашњи амерички дипломата издвојио је, очекивано, Србију као највећи проблем региона због својих веза са Русијом и "Косово" и "популарног премијера" Аљбина Куртија као "земљу" која је "потпуно окренута ка Западу".

У БиХ, Сервер тврди да српски и хрватски националисти покушавају да преокрену напредак постигнут Дејтонским споразумом, док су у Црној Гори "Путинови пријатељи" на власти. Северну Македонију треба "помно пратити", каже он, зато што тренутна већина нагиње ка Русији, иако су "албански партнери у владајућој коалицији окренути ка Западу".

Највећа "претња" Балкану је, тврди он на свом блогу, наводна посвећеност Београда "спрском свету" и жеља председника Александра Вучића да "контролише" Србе у БиХ, на "Косову" и у Црној Гори уз подршку Москве.

"Подела Босне и Косова послужила би Вучићевим циљевима. То би увелико развеселило Москву и оживело њене амбиције у Украјини, Молдавији и Грузији, ако не и у Казахстану. Суверенитет и територијални интегритет држава Западног Балкана у супротности је ономе што Путин тражи негде другде. То га је охрабрило да користи Србију као заступника. Прошле године, Београд је киднаповао двојицу косовских полицајаца, спонзорисао побуну против мировних снага НАТО-а и терористички инцидент на северу Косова. Србија је намеравала да тај инцидент Београду послужи као повод да своју војску пребаци на север. То би развеселило Москву и охрабрило њене напоре да заузме цео Доњецк", наводи Сервер.

Према његовом мишљењу, приступ америчке администрације Србији и Балкану не функционише, због чега Вашингтон мора да "ресетује" своју политику према Балкану.

Шест предлога албанског лобисте:

"Супротстављање Путину на Балкану дипломатским путем не би било ни приближно тако скупо или тешко (као у Украјини). То би ослабило Москву и ојачало НАТО по релативно ниској цени. Дошло је време да се то уради", закључује Сервер.