Покренута петиција за уклањање тенка у Сарајеву: Људи су узнемирени, "споменик" их асоцира на рат

Онлајн петицију за мање од једног дана потписало је више од 1.100 људи

На интернет порталу "Петиције онлајн" покренута је петиција за уклањање тенка постављеног као спомен-обележје припадницима тзв. Армије БиХ у парку поред Друге гимназије у Сарајеву.

Петиција је покренута због, како се наводи, "непримерености дизајна, локације и садржаја око спомен-обележја".

Петицију је, за сада, потписало више од 1.100 људи, који се слажу да је овакво спомен-обележје на погрешној локацији, пре свега због непосредне близине школа, вртића, места на којем се окупљају деца и млади, као и да је на зеленој површини која је годинама била нетакнута и која је привлачила посетиоце са и без кућних љубимаца.

"У том парку се играју дечица из околних вртића, он је симбол рађања због многобројних стабала и бехара које красе крошње, посебно у пролеће, а претвара се у обележје страдања и смрти, губитака и патње...", наводи се у петицији.

Аутор и потписници сматрају да одабрана локација за постављање такве врсте спомен-обележја није добро промишљена и да ствара нелагоду код становника.

"Дошли смо да закључка да су људи узнемирени, да им тенк као такав изазива други вид сећања и асоцијације на рат, те да не изазива понос, већ нелагоду и трауму...", стоји, између осталог, у петицији.

Иначе, споменик је постављен уз сагласност Града Сарајева и на инсистирање градоначелнице Бенјамине Карић која је присуствовала његовом његовом откривању.

Тенк је био у власништву некадашње заједничке Југословенске народне армије (ЈНА), који је "заробљен" у протеклом грађанском рату у БиХ.

Како су раније пренели федерални медији, реч је о још недовршеном пројекту с обзиром на то да је најављено постављање фигура припадника тзв. Армије БиХ у природној величини.