Србија и Балкан

Италија и Јадран на удару невремена: Да ли ће циклон Борис захватити и Србију?

После кише коју ћемо имати наредна два дана, у суботу долази до стабилизације времена, а онда следе четири претежно сунчана дана
Италија и Јадран на удару невремена: Да ли ће циклон Борис захватити и Србију?© Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Сведоци смо последњих трзаја циклона Борис који се у четвртак, 19. септембра сели у Италију, па пролази бојазан када је у питању Србија.

Метеоролог РХМЗ-а Слободан Совиљ за РТ Балкан каже да нашу земљу у наредна два дана очекују локални пљускови праћени грмљавином, и да ће пасти од пет до 20 литара кише по метру квадратном у западној, централној и јужној Србији.

"То нису никакви упозоравајући нивои. Више кише ће свакако бити у Италији, поготово у северу земље и области Јадрана (север Хрватске), али то неће бити толико изражено као за дане викенде у средњој Европи где смо имали рекордне количине падавине за кратко време и историјске максимуме када су водостаји у питању", рекао је Совиљ.

После кише коју ћемо имати наредна два дана, у суботу долази до стабилизације времена, наводи наш саговорник.

"Онда ћемо имати четири претежно сунчана дана. Првог дана викенда максимална температура биће од 20 до 25 степени, а онда сваког дана степен, два више. Тако да ћемо у уторак следеће недеље имати температуру од 24 до 29 степени, што значи да ће то бити и два летња дана. Потом следи пролазно наоблачење с кишом и локалним пљусковима", објаснио је метеоролог.

Додаје да остаје да испратимо топљење снега на Алпима и водостај Дунава, али хидролози су рекли да ништа од тога не може да повећа максимални пик на рекама, већ да само продужи период високих вода.

Слободан Совиљ објашњава да је циклон Борис настао генезом циклона изнад Ђенове.

"Некад су ти циклони блажи или јачи по интензитету, али у овом случају поред екстремних температура Средоземног и Црног мора, циклон је имао необичну путању. Премештајући се преко Балканског полуострва, зауставио у области Карпата и Панонске низије, где је три дана над истим подручјем условљавао обилне падавине пре него што се преместио даље", објаснио је Совиљ. 

Циклон је био великих размера и његовој јачини допринела је виша температура Црног и Средоземног мора у односу на просек, као и температурни контраст.

image