Вучић: После сукоба у Украјини сви ће бити највећи русофили; Приштина никад није хтела дијалог

Председник Србије је рекао да су "пријатељи Србије" у свету пажљиво саслушали потезе које је Београд претходно најавио као реакцију на кризу на КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да Приштина никада није желела дијалог, и да су најављене мере Београда поводом ситуације на КиМ наишле на разумевање међу пријатељима Србије.

"Они никада нису желели дијалог, ми се никад нисмо ни руковали. Никада нисмо имали стварни дијалог. Покушавали су триковима да увек Србију окриве за све, увек са само једном жељом. Имамо посла који су енвер-хоџистистима... чији је први циљ протеривање Срба и уништење српског народа на КиМ. Када имате такав циљ, а немате ништа економски да понудите, онда је јасно да ћете то да радите", рекао је Вучић током гостовања на "ТВ Пинк", поводом тога што Приштина није пристала на трилатерални састанак током најновије рунде преговора у Бриселу.

Вучић је рекао да га чека "важан" састанак у виду предстојећег радног ручка тзв. западнобалканске шесторке у Бриселу с Урсулом фон дер Лајен.

"Биће свакако важан састанак где ће се разговарати о Агенди раста, о реформама неопходним на путу за јединствено европско тржиште, што значи пре тога јединствено балканско тржиште. Разуме се, биће говора и о проблемима и о свему другом, али верујем да ће то бити један важан састанак у којем ће нам председница Европске комисије указати на то да ће Марта Кос водити онај део који је у ЕК задужен за проширење ЕУ и да ћемо имати прилику да се упознамо са њиховом новом агендом", рекао је Вучић.

Изразио је уверење да ће то бити коректан разговор и напоменуо да то, ипак, зависи увек и од Приштине и од Сарајева.

Он је напоменуо да Приштина не жели дијалог зато што мисли да је "Косово" већ независна држава. Вучић каже да нас ту не чекају добри или бољи дани, већ сматра да ће бити безброј проблема.

"Али полако се ми припремамо и за Народну скупштину и за наше мере и наше је да помажемо нашем народу, да увек будемо уз наш народ на Косову и Метохији", рекао је Вучић.

Приметио је да је Приштина данас поново најавила отварање моста на Ибру.

"Неће то бити једноставно и треба да видимо хоће ли КФОР, односно НАТО, да држи своју реч коју су и нама дали, а ја желим да верујем да хоће и да неће дозволити отварање тог моста без дијалога и без договора са Србима", рекао је Вучић.

Кад се заврши рат, сви ће стајати у реду да успоставе односе с Русијом

Што се тиче најављених потеза Београда као одговор на кризу на КиМ, Вучић је рекао да су план пажљиво саслушали пријатељи Србије у свету и да на нису имали примедби. 

"За мене је важно да су то пажљиво саслушали наши пријатељи у свету, Кинези и Руси, и наши западни партнери. Наша политика статус кво анте не тражи ништа више од онога што је већ договорено", навео је Вучић.

Он је напоменуо да Београд својом политиком "статус кво анте" не тражи ништа више од онога што је већ договорено, а што, између осталог, укључује формирање ЗСО и мирне и демократске изборе, "а не изборе у којима ће излазност да буде три одсто".

"Никада ту нема добрих решења, нема сјајних решења и нико не може да их доноси. Али ово је један озбиљан, посвећен, одговоран, начин борбе уз то да целу Србију не убацујемо у проблем како би то неки други урадили", нагласио је Вучић.

Говорећи о изјавама појединаца који негативно коментаришу односе Србије са Русијом и Кином рекао је да се поноси што Србија води слободарску политику.

"Када ми мене питали зашто сам се састао са Си Ђинпингом, рекао бих им – прошетајте. Нисам увео санкције Русији зато што мислим да је то добро за нашу земљу и да водимо добру политику. Зато ћете за две године када се заврши рат, сви ви да стојите у реду не бисте ли што пре успоставили односе са Русијом".

"У Њујорку ћу говорити о двоструким стандардима"

Председник Србије је напоменуо да му предстоји пут у Њујорк, где ће на Генералној скупштини УН пре свега говорити о КиМ, као и о лицемерју и двоструким стандардима међународне заједнице.

"Очекујем пут у Њујорк где ћу говорити пре свега о Косову и Метохији, аргументовано и озбиљно. Добили смо један од најбољих термина, у првом делу (у дебати). Увек, по правилу, говори бразилски председник први, амерички председник други. Али у том првом делу, преподневном делу првог дана, говорићу ја као председник Србије. Тако да имамо добро време када ће бити нешто слушаније него обично, иако људи накнадно слушају све то што је неко изговорио", навео је Вучић.

Истакао је да ће говорити у УН највећим делом о Косову и Метохији, али и о међународним приликама, о лицемерју и двоструким стандардима и о свему ономе са чим се данас суочавамо, као и указати каква је визија Србије у будућности.

О хапшењу Сергеја Трифуновића

Коментаришући хапшење Сергеја Трифуновића у Хрватској, Вучић је напоменуо да то "готово није вест у региону", за разлику од тога када је хрватска певачица Северина накракто задржана на граници, иако није ни привођена ни хапшена.

"Како то да никоме не пада на памет, ако је оно диктатура, како се ово зове", рекао је Вучић. Он је додао да је највећи проблем Срба аутошовинизам.

Председник Србије је додао да жели срећан и успешан повратак Трифуновићу.

О економији и здравству

Када је у питању економија, председник Србије је рекао да ће бити повећања пензија за 10,9 или 11 одсто. За просветаре и за васпитачице најавио је повећање плате за 12 одсто, а плате у јавном сектору за 8 одсто.

Вучић је додао да ће у наредним данима, најкасније за 12 дана, држава изаћи са комплетним програмом како да буду сузбијене листе чекања у болницама. Најавио је обнову "Дедиња 1" и истакао да Београд ради на болницама од Прокупља до Врања, од Лознице до Сомбора.