Ђурић: Потписан Споразум о стратешкој сарадњи у области енергетике Србије и САД

Шеф српске дипломатије је рекао да ће тај документ олакшати зелену транзицију у Србији, и бољи приступ чистој енергији

Министар спољних послова Марко Ђурић и подсекретар САД за економски раст, енергетику и животну средину Хозе Фернандез потписали су и Вашингтону Споразум о стратешкој сарадњи у области енергетике између Републике Србије и САД, саопштено је из Министарства спољних послова.

"Србија је закључивањем Споразума о стратешкој сарадњи у области енергетике направила важан и одговоран корак ка унапређењу свог партнерства са САД и значајан искорак ка осигурању дугорочне енергетске безбедности", рекао је Ђурић након потписивања споразума.

Додао је да ће наша земља у наредне две деценије четири пута увећати потрошњу електричне енергије и да нама треба партнерство са индустријама, са компанијама, са државама које су у претходним деценијама успешно повећале капацитет своје производње.

Ђурић је истакао да ће тај документ олакшати зелену транзицију у Србији, бољи приступ чистој енергији, и навео да је то у складу са европским аспирацијама наше земље.

"Истовремено, Споразум о стратешкој сарадњи у области енергетике шаље снажну поруку о посвећености Србије унапређењу укупних односа са САД, и сама реч стратешки говори о томе да смо овим кораком још један корак ближе стратешком партнерству и стратешким, добрим, квалитетним, дугорочним односима са САД", рекао је Ђурић и изразио уверење да ће, уз одговорно и државотворно понашање, српске и америчке енергетске компаније, али пре свега грађани Србије, имати користи од тог договора.

Истакао је да ће договор резултирати поузданијим, сигурнијим и дугорочно стабилнијим снабдевањем у условима у којима се наша индустрија и наша привреда развијају из дана у дан.

Шеф српске дипломатије се захвалио председнику Александру Вучићу и Влади Србије, као и министарки Дубравки Ђедовић Хандановић и свим колегама у Министарству рударства и енергетике, на подршци унапређењу српских капацитета за сарадњу са САД у овој кључној стратешкој области.

"Верујем да ће, уз 143 године традиције сарадње Србије и САД, и данашњи датум остати записан као један од битних момената у нашим билатералним односима", поручио је Ђурић.

Министар је изразио наду да је ово први у серији стратешких споразума између Србије и САД који ће унапредити укупан карактер односа двеју земаља.

"Наравно да енергетика има и шире импликације, али данас нам је циљ, пре свега, да осигурамо, дугорочно, стабилно, поуздано, безбедно и чисто снабдевање грађана Србије електричном енергијом на начин који је економски довољно одржив да Србија остане атрактивна земља за привлачење страних инвестиција. И то је веома важно. Дакле, зелена енергија - да, приступачна зелена енергија - свакако да", навео је Ђурић.

Нагласио је да ако све то буду резултати будуће сарадње, онда ће данас потписани документ имати још већу вредност

"Захваљујем свима у Влади Србије и Влади САД који су имали визију да подрже овај вид стратешке сарадње и уверен сам да ће донети добробит нашим грађанима и да ће додатно да учврсти односе између наше две земље'', навео је Ђурић.

Амерички подсекретар за економски раст, енергетику и животну средину Хозе Фернандез изјавио је да ће потписивање споразума српско-америчку сарадњу подићи на виши ниво.

"Наша способност да радимо на чистој енергији, као и могућност да америчке компаније инвестирају у технологије чисте енергије у Србији, јесте нешто је што изузетно ценимо", рекао је Фернандез.

Он је истакао да су САД задовољне чињеницом да ће сарадња са Србијом на пољу чисте енергије бити настављена.

"Климатске промене су изазов нашег времена, али су и прилика. То је прилика да се инвестира у енергије будућности, а први корак је направљен данас'', истакао је Фернандез.

Након церемоније потписивања споразума, Ђурић и Фернандез имали су билатерлани састанак на којем су разговарали о разноврсним аспектима енергетске сарадње Србије и САД.