Србија и Балкан

Пајат о споразуму САД и Србије о енергетици: Празно платно на којем се може сликати по жељи

На питање хоће ли овај договор омогућити Србији да смањи зависност од руских енергената, Џефри Пајат каже да САД подржавају диверсификацију и да је она "кључ безбедности"
Пајат о споразуму САД и Србије о енергетици: Празно платно на којем се може сликати по жељи© FOTO TANJUG/ MSP

Споразум САД и Србије о стратешкој сарадњи у области енергетике је екстремно важан корак у продубљивању сарадње две владе, али и подстицању сарадње приватних сектора две земље, оценио је за "Глас Америке" помоћник државног секретара САД за енергетику Џефри Пајат.

Амерички званичник је додао да је реч о кровном споразуму који је описао као "празно платно на којем се може сликати по жељи".

Споразум о енергетици је први споразум о стратешкој сарадњи између Србије и Америке. Како су објаснили српски и амерички званичници, реч је о свеобухватном споразуму који се односи на различите врсте енергената и израз је политичке воље да се сарадња две земље продуби на нивоу влада и приватног сектора.

Садржај документа, који су у среду потписали министар спољних послова Србије Марко Ђурић и подсекретар САД за енергетику, економски развој и животну средину Хозе Фернандез у Вашингтону, још није објављен.

У саопштењу Стејт департмента наводи се да ће "споразум омогућити америчким компанијама да више инвестирају у енергетски сектор у Србији и да ће им омогућити да се равноправно такмиче на тржишту, као и да ће то ојачати стратешко партнерство две земље". Званичници су рекли и да се на споразуму радило више година.

На питање хоће ли овај договор омогућити Србији да смањи зависност од руских енергената, Џефри Пајат каже да САД подржавају диверсификацију и да је она "кључ безбедности".

"Мислим да је најважнија ствар која се десила у погледу жеље председника (Александра) Вучића да диверсификује снабдевање енергентима оно о чему сам говорио – инвестиција Србије као купца у пројекту за течни природни гас у Александрополису (Србија је резервисала 300 милиона кубика гаса, прим.нов), најава да америчка гасна компанија учествује са 25 одсто као партнер у том пројекту, и спремност америчких гасних извозника да играју још важнију улогу у јачању енергетске диверсификације широм Европе", рекао је Пајат.

Причали смо данас са министром спољних послова и о разговорима које Србија води са Азербејџаном, и подржавамо идеју изградње мреже тако да ни једна земља не буде зависна од само једног извора енергије, рекао је помоћник америчког државног секретара, који је учествовао на форуму о енергетици који је организовала Пупин иницијатива, организације чији је циљ јачање односа САД и Србије.

Министар спољних послова Србије је за Глас Америке потврдио да су амерички партнери заинтересовани за то да Србија што више диверсификује своје линије снабдевања.

"И у том смислу сам данас могао да чујем задовољство америчких саговорника јер ће Србија смањити своју зависност о увозу енергената и отворити нове могућности за снабдевање", рекао је Ђурић који је такође био један од панелиста на форуму Пупин Иницијативе.

Овај споразум је свеобухватан, помоћи ће и у енергетској безбедности, диверсификацији, и транзицији ка зеленој енергији, додао је српски шеф дипломатије.

Помоћник државног секретара САД Пајат је, на церемонији потписивања, казао и да се споразум фокусира и на "минерални аспект".

На питање да ли се споразум односи и на литијум, Пајат, који је отварање рудника компаније Рио Тинто оценио као генерацијску прилику за Србију, каже да нема разлога да се сарадња не продуби и у области критичних минерала.

"Али оно што ће на крају пресудити су инвестиције приватних компанија и у том смислу је пројекат 'Јадар' од великог стратешког значаја", додао је Пајат.

О копању литијума у Србији говорио је и нови заменик помоћника државног секретара задужен за Западни Балкан Александар Касаноф.

Он је оценио да "пројекат литијума може да буде значајан у погледу нових инвестиција и повезивања економија региона".

image