Србија и Балкан

Предатор у Хародсу: Више од 20 жена оптужило милијардера Ал-Фаједа за сексуалне нападе

Пет жена изјавило је да их је силовао бивши шеф Хародса Мохамед Ал Фајед док су радиле у луксузној робној кући Хародс у Лондону. Ткође, више од 20 бивших запослених жена у Хародсу изашло у јавност оптужујући га за сексуално злостављање и за то што је предводио "културу страха" у овој познатој робној кући. Неке од жена тврде да су биле присиљене на инвазивне медицинске прегледе током којих су тестиране на полно преносиве болести, а резултати тих прегледа су директно слати Ал Фаједу.
Предатор у Хародсу: Више од 20 жена оптужило милијардера Ал-Фаједа за сексуалне нападеGetty © Ian Walton/Getty Images

Више од 20 жена тврди да их је сексуално напаствовао, а неке и силовао, Мухамед Ал-Фајед, бивши власник једне од најпознатијих робних кућа на свету Хародс у Лондону, који је преминуо прошле године у 94. години, објавио је Би-Би-Си који је разговарао с тим женама.

У документарцу Би-Би-Си "Ал-Фајед: Предатор у Хародсу", прикупљени су докази да та компанија не само да није интервенисала, већ је помогла да се прикрију оптужбе за злоупотребу.

Актуелни власници Хародса рекли су да су "потпуно згрожени" оптужбама.

"Мрежа корупције и злостављања у овој компанији била је невероватна и веома мрачна", рекао је адвокат из правног тима који заступа велики број жена, Брус Драмонд и додао да су се инциденти догодили у Лондону, Паризу, Сен Тропеу и Абу Дабију.

Према сведочењима, Фајед би жене нападао у канцеларијама Хародса, у стану у Лондону или на путовањима - често у Паризу у хотелу Риц, који је такође био у његовом власништву, или његовом оближњем имању Вила Виндзор.

Било је неколико покушаја да се Фајед разоткрије пре његове смрти, посебно од стране часописа "Венити Фер" 1995. године, са чланком у којем се наводи расизам, надзор особља и сексуално недолично понашање, због чега је покренута тужба за клевету.

Једна од жена у истрази Би-Би-Си, под псеудонимом Ели, имала је 15 година 2008. године када је пријавила напад полицији. Њена оптужба доспела је на насловне стране новина, али није резултирала никаквом оптужбом.

Тек сада, годину дана после Фаједове смрти, многе жене одлучиле су да јавно говоре о силовању и покушају силовања.

Четрнаест жена са којима је Би-Би-Си разговарао недавно је поднело грађанске тужбе против Хародса за одштету.

Фаједова предузетничка каријера почела је на улицама Александрије у Египту, где је пролазницима продавао газирана пића.

Али брак са сестром милионера саудијског трговца оружјем помогао му је да створи нове везе и изгради пословну империју.

Преселио се у Велику Британију 1974. и већ је био позната јавна личност када је преузео Хародс 1985. Током 1990-их и 2000-их, редовно се појављивао као гост у познатим телевизијским емисијама.

У међувремену, Фајед - чији је син Доди погинуо у саобраћајној несрећи заједно са принцезом од Велса, Дајаном, 1997. године, постао је познат новој генерацији кроз серију "Круна".

image