Вучић са Вархељијем: Информисао сам комесара о забрињавајућој ситуацији на КиМ

Председник је затражио активнији ангажман европских институција у заштити права српског народа на КиМ

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са европским комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем.

"Добар и отворен разговор са искреним пријатељем Србије комесаром Вархељијем о напретку наше земље у процесу приступних преговора са ЕУ, спровођењу Реформске агенде и имплементацији европског Плана раста за Западни Балкан", објавио је Вучић на Инстаграму.

Поновио је да Србија, "суштински и технички, спремна за нове кораке у правцу приближавања и чланства у ЕУ, посебно када је реч о владавини права, економским и друштвеним интеграцијама", и потом захвалио Европској комисији на подршци на том путу.

Председник је истакао да је искористио прилику да информише комесара о забрињавајућој ситуацији на Косову и Метохији и затражио активнији ангажман европских институција у заштити права српског народа.

"Захвалио сам комесару Вархељију на личном залагању и доприносу који је пружао европском путу Србије током мандата на месту комесара за проширење и пожелео му успех у новом ресору, за који је предложен, у следећем саставу Европске комисије", додао је он.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић стигао је у Брисел, где ће данас учествовати на радном ручку који за лидере са Западног Балкана организује председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Вучић је у среду рекао да ће састанак који организује Фон дер Лајенова бити важан и да ће се разговарати о Агенди раста, као и о реформама неопходним на путу за јединствено европско тржиште, што значи пре тога и јединствено балканско тржиште.

"Верујем да ће то бити један важан састанак у којем ће нам председница Европске комисије указати на то да ће Марта Кос водити онај део који је у ЕК задужен за проширење ЕУ и да ћемо имати прилику да се упознамо са њиховом новом агендом", навео је Вучић.