Србија и Балкан

Лончар: Решавање листе чекања прилика за историјску промену у здравственом систему

Захтевам од вас, руководилаца здравствених установа, да током викенда будете са својим здравственим радницима и пацијентима, и очекујем максимално ангажовање, поручио је министар здравља на састанку посвећеном припремама за предстојећи викенд током којег ће се у здравственим установа обављати превентивни и ЦТ прегледи
Лончар: Решавање листе чекања прилика за историјску промену у здравственом систему© FOTO TANJUG/ SANDRA BOGDANOVIĆ

Министар здравља Србије Златибор Лончар одржао је у Палати Србија састанак са руководиоцима свих здравствених установа у Србији у вези с припремама за предстојећи викенд у току којег ће се у здравственим установа обављати превентивни прегледи и решавање листе чекања на скенер (ЦТ), саопштило је данас ресорно министарство.

"Захтевам од вас, руководилаца здравствених установа, да током викенда будете са својим здравственим радницима и пацијентима, и очекујем максимално ангажовање, јер сви заједно имамо велику прилику да учинимо историјску промену у нашем здравственом систему- решавање листе чекања за ову дијагностичку процедуру", поручио је Лончар.

На састанку министра и руководилаца здравствених установа детаљно је анализирана припрема за решавање листе чекања за ЦТ прегледе, који ће бити урађени предстојећег викенда.

По налогу министра Лончара, установе су у току недеље контактирале све пацијенте који су на листама чекања за ову дијагностичку процедуру, и на основу тога направиле план и редослед по којем ће грађани долазити у сваку здравствену установу, током суботе и недеље.

У петак, од 8 часова, сви грађани којима ће током викенда бити урађени прегледи са контрастом, урадиће неопходне лабораторијске анализе (креатинин и уреа) за ту врсту прегледа у истој здравственој установи у којој ће бити обављен и ЦТ, појашњава се у саопштењу.

Такође, у недељу, 22.септембра биће настављена акција бесплатних превентивних прегледа, додаје се у саопштењу.

Напомиње се да ће тог дана у свим здравственим установама у Србији, у периоду од 8 до 17 часова, сви грађани бити у прилици да обаве преглед хематолога и преглед гастроентеролога, измере крвни притисак и ураде лабораторију (крвна слика, биохемија, ЛДХ, феритин, Фе, билирубини, трансаминазе, ЦРП) као и тумор маркере (ЦЕА, ЦА 19-9, и АФП опционо).

Из министарства указују на то да прегледе и овога пута могу да ураде сви грађани, и они без здравственог осигурања, и то без заказивања.

Листа здравствених установа у којима ће током викенда бити обављани ЦТ прегледи, са терминима, као и листа здравствених установа које учествују у акцији, са детаљном врстом прегледа који ће бити обављани у свакој установи биће истакнуте на званичној интернет страници Министарства здравља (zdravlje.gov.rs).

Министар Лончар је присутнима нагласио да је ово јединствена прилика да читав здравствени систем покаже своју снагу, способност и организованост, и пре свега, искрену бригу за здравље грађана.

image