Митрополит Амфилохије добија споменик, бурно у Влади Црне Горе

То је човек који има моје поштовање, рекао је председник Црне Горе Јаков Милатовић

Председник Црне Горе Јаков Милатовић изјавио је да митрополит црногорско-приморски Амфилохије заслужује споменик.

"Сматрам да је митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије важна личност наше скорије историје. Сматрам свакако да као такав заслужује споменик али не бих улазио у детаље који се тичу техничких ствари", рекао је Милатовић.

Он је гостујући синоћ на подгоричкој ТВ Нова, рекао да мисли да је апсолутно природно да тај споменик буде као и сваки други у Црној Гори, направљен у складу са законом.

Влада Црне Горе дала је сагласност за подизање споменика митрополиту црногорско-приморском Амфилохију у Беранама, саопштио је данас потпредседник Владе за безбедност, одбрану, борбу против криминала и унутрашњу политику Алекса Бечић.

"Споменик митрополиту Амфилохију биће трајни подсетник на његову снагу, његову мудрост и његову љубав према Црној Гори и вери", изјавио је Бечић, саопштено је из Владе.

Бечић, који је и лидер Демократске Црне Горе, навео је да му је била част да председава данашњом седницом Владе, на којој је дата сагласност за изградњу споменика митрополиту Амфилохију.

"Лично сам имао привилегију да с њим делим бројне разговоре, који су за мене, као и за многе, били више од разговора и обичног сусрета. Његова улога надилази границе црквених и теолошких питања, јер је био мост између различитих епоха, култура и традиција, посвећен обнови духовних вредности и очувању душе Црне Горе. Његова мисија била је већа од једног живота, она је била потрага за дубљим разумевањем нашег бића и постојања, за очување духа, традиције и нашег наслеђа", додао је Бечић.

Након што је Министарство културе и медија најпре решењем одбило захтев Општине Беране за подизање спомен-обележја митрополиту Амфилохију и оштрог реаговања Епархије будимљанско-никшићке, одлука МКМ је повучена, а министарка је упутила извињење грађанима и Епархији СПЦ, због начињених пропуста.

Министарка Вујовић је раније данас упутила Влади Црне Горе предлог за претходно давање сагласности Општини Беране за постављање спомен-обележја митрополиту, а у образложењу је опширна биографија преминулог митрополита Амфилохија.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије преминуо је 30. октобра 2020. године и сахрањен је у крипти подгоричког Храма Христовог Васкрсења.