Србија и Балкан

Вучић из Брисела: Очекујемо Фон дер Лајенову ускоро у Београду

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да је Фон дер Лајенова на састанку имала позитиван став према проширењу, говорећи о геополитичким променама, и да је то нешто што даје нови импулс
Вучић из Брисела: Очекујемо Фон дер Лајенову ускоро у Београду© FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO/bs

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Бриселу да је са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен разговарао о европском путу и шта може да се очекује у наредном периоду.

"Ускоро ћемо видети председницу Европске комисије у нашем региону, посетиће и Београд. Вероватно ћемо се и у Њујорку видети", рекао је председник Србије.

Вучић је додао да је председница Европске комисије на састанку имала позитиван став према проширењу, говорећи о геополитичким променама, и да је то нешто што даје нови импулс проширењу.

"Без обзира на нашу кривицу и техничка кашњења у појединим стварима, верујем да ћемо од 1. јануара бити део заједничког европског тржишта", истакао је председник Вучић.

Како је додао, за Србију је у целој агенди раста за Западни Балкан опредељено око милијарду и 580 милиона, 380 милиона грантови, а милијарду и 200 су најповољнија позајмљена средства.

Србија жели отворен Западни Балкан и отварање граница, додао је председник Србије.

"Реаговање председника једног ентитета било је да се ваљда Срби терористи пењу у камионе у којима је роба са млеком, па ће их то угрозити", поручио је Вучић и рекао да верује да ће први новац за Србију стићи крајем октобра, почетком новембра.

Председник Србије Александар Вучић борави Бриселу, где је учествовао на радном ручку који је за лидере са Западног Балкана организовала Фон дер Лајенова.

Председник Вучић је раније рекао да ће састанак који организује Фон дер Лајенова бити важан и да ће се разговарати о Агенди раста, као и о реформама неопходним на путу за јединствено европско тржиште, што значи пре тога и јединствено балканско тржиште.

"Верујем да ће то бити један важан састанак у којем ће нам председница Европске комисије указати на то да ће Марта Кос водити онај део који је у ЕК задужен за проширење ЕУ и да ћемо имати прилику да се упознамо са њиховом новом агендом", навео је Вучић.

image