Србија и Балкан

Жиофре: Србија улаже велике напоре у остваривању напретка у поглављу 27

Како би се убрзала зелена транзиција у корист становника Србије, данас је обновљен споразум о сарадњи са Амбасадом Француске у оквиру иницијатива "Зелена агенда за Србију" и "Екоопштина", навео је шеф Делегације Европске уније Емануел Жиофре
Жиофре: Србија улаже велике напоре у остваривању напретка у поглављу 27© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануел Жиофре рекао је да Србија улаже велике напоре у остваривању напретка у поглављу 27 правних тековина ЕУ у Србији, које се односи на животну средину, као и да Србија има све карте у рукама како би успешно спровела енергетску и еколошку транзицију.

Како би се убрзала зелена транзиција у корист становника Србије данас је обновљен споразум о сарадњи са Амбасадом Француске у оквиру иницијатива "Зелена агенда за Србију" и "Екоопштина", навео је Жиофре.

"Овај добровољни споразум има за циљ да боље информише јавност и максимизира синергије између локалног и националног нивоа. Како бисмо одговорили на ове изазове, европски зелени договор 'Грин Дил' има за циљ да Европу трансформише у модерну економију која је конкурентна, гарантујући крај нето емисија гасова са ефектом стаклене баште до 2050. године", рекао је Жиофре на свечаној додели награда у оквиру пројекта "Екоопштина".

Жиофре је истакао да на плот-иницијативи "Зелена агенда за Србију" остварена сарадња са Програмом Уједињених нација за развој, Амбасадом Шведске и Европском инвестиционом банком.

"У оквиру ове иницијативе, од 2022. године до сада успешно је спроведен низ активности заснован на три стуба: подршка зеленим политикама – развој нове стратегије Владе Србије за заштиту животне средине, подршка пилот пројектима – пројекат компаније 'Мастер Солар' која је је постала енергетски аутономна, а коју сам посетио прошле године са госпођом Фон дер Лајен, будућа подршка финансирању пројеката који се могу умножити на чему радимо са УНДП-ом и ЕИБ-ом", навео је Жиофре.

Европска унија усвојила је низ предлога са циљем смањена нето емисије гасова са ефектом стаклене баште за 55 одсто до 2030. године.

Жифоре је истакао да је ЕУ усвојила нови инструмент под називом "План раста" за реформе и раст у корист Западног Балкана.

"Са буџетом од шест милијарди евра, којим се подржава план реформи и раста који је Комисија предложила у новембру 2023. године, ово је понуда без преседана за Западни Балкан. Овај инструмент ће обезбедити повећану финансијску подршку у замену за спровођење социјално-економских и фундаменталних реформи дефинисаних у реформским програмима које су припремили партнери са Западног Балкана", рекао је Жиофре.

Он је додао да ће се средства одобравати двапут годишње, на основу захтева партнера са Западног Балкана и након верификације Комисије.

Рекао је и да ће за финансирање подршке у облику зајма ЕУ ангажовати четири милијарде евра на финансијском тржишту до краја 2027. године.

Неповратна средства у износу од две милијарде биће финансирана из додатних средстава обезбеђених ревизијом на средини вишегодишњег финансијског оквира.

"Уз нову стратегију, поуздане партнере, локалну стручност и све већу финансијску подршку, све карте су сада у рукама Србије да успешно спроведе своју еколошку транзицију", истакао је Жиофре.

image