Србија и Балкан

Црна Гора мења закон о држављанству, "Вијести" негодују: Кнежевић пита "Зашто се буне"

За челника Демократске народне партије (ДНП) Милана Кнежевића то један од услова за подршку Спајићевом кабинету
Црна Гора мења закон о држављанству, "Вијести" негодују: Кнежевић пита "Зашто се буне"© R.R./ATAImages

Посланик и председник Демократске народне партије (ДНП) Милан Кнежевић реаговао је на текст подгоричких Вијести под насловом "Мандић 'кува' закон о двојном држављанству" питањем "зашто се буне" и констатацијом да ће један од оснивача листа Жељко Ивановић као Шумадинац имати право да поред српског држављанства које, како каже, има, добије и црногорско.

"Што се ово 'Вијести' буне против двојног држављанства? Па Жељко Ивановић као Шумадинац из општине Кнић имаће право да поред српског које има, добије и црногорско. Али и моја сестра која је рођена у Подгорици, а живи у Београду, исто ће имати право да добије црногорско држављанство које су јој одузели. И мој син од једанаест месеци који је странац у Црној Гори, имаће право да постане црногорски држављанин. И још стотине хиљада наших сународника који живе у Србији, Турској, било где…", написао је Кнежевић на Фејсбуку.

"Добро дошли кући!", навео је Кнежевић.

Ивановић је, иначе, један од оснивача "Вијести" и председник Одбора директора.
"Вијести" у поменутом тексту пишу да је шеф парламента Андрија Мандић (Нова српска демократија) тражио је средином јула од Истраживачког центра Скупштине да му направи рад на тему "Упоредна пракса остваривања права на двојно држављанство" у сврху, како је навео, предлога закона.

То, наводе, показују подаци о захтевима за израду радова упућени Истраживачком центру законодавног дома од почетка његовог актуелног сазива, које је јуче објавио Институт алтернатива (ИА).

"Мандић је, како се види у документу који је медијима доставила та невладина организација, у опису захтева навео да је 'еволуција двојног држављанства видљива и на теоријском плану, у конституисању права на двојно држављанство, и у појединим међународно-правним инструментима (Европска конвенција о држављанству Савета Европе), али и на пољу националних законодавстава велике већине држава чланица Европске уније (ЕУ)'", наводи лист.

Подсећају да је захтеве за измену Закона о црногорском држављанству, односно увођењу двојног држављанства са Србијом, представници дела просрпског блока испоставили средином године премијеру Милојку Спајићу.

Додали су да је за челника Демократске народне партије (ДНП) Милана Кнежевића то један од услова за подршку Спајићевом кабинету.

"Кнежевић је у јуну у емисији 'Начисто' на ТВ 'Вијести' казао да по питању двојног држављанства постоје 'модалитети допуне Устава' и да се могу реализовати ако спремност за то постоји у парламенту", навеле су, између осталог "Вијести".

image