Србија и Балкан

Предраг Радоњић у "Релативизацији": Срби на КиМ пролазе кроз најтежи период још од бомбардовања

"Српско становништво на КиМ дубоко укорењено и везано за место на којем живи, због чега је спремно да трпи разне недаће са којима се суочава, а чини ми се да је то нешто за шта Приштина и даље нема решење", истиче саговорник Љиљане Смајловић
Предраг Радоњић у "Релативизацији": Срби на КиМ пролазе кроз најтежи период још од бомбардовања

У новој епизоди емисије "Релативизација" Љиљана Смајловић разговарала је с директором Народног позоришта Приштина са седиштем у Грачаници Предрагом Радоњићем положају Срба на Косову и Метохији, њиховим односима са званичним Београдом и заоштравањем политике Приштине након доласка Аљбина Куртија на власт.

Он је истакао да му је понекад тешко да објасни људима како Народно позориште у Приштини и данас постоји и функционише, с обзиром да се он већ 25. година налази у Грачаници.

"Судбина свих српских интуиција на Косову и Метохији је веома слична, рецимо и Универзитета у Косовској Митровици који је заправо Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, где смо се сви након краћег изгнанства вратили на КиМ", каже он.

Радоњић је рекао да су се они тада вратили у делове КиМ са српском већином, а да се данас, након две деценије, поново брину где ће им бити средиште.

Он је додао да међу Србима на КиМ који раде у српским институцијама постоји егзистенцијални страх за њихов опстанак, као и да му је изузетно тешко што је након повратка на КиМ поново налазе у сличној ситуацији као и раније.

"Након свих ових година, српско становништво и институције се налазе у најтежој ситуацији још од бомбардовања, и заиста нам је тешко да разумемо и објаснимо зашто се налазимо у таквој ситуацији", каже он. 

Радоњић каже да су Срби на Ким затечени и преплашени, као и да не знају каква ће им бити будућност:

"Имамо тај изражени тренд, поготово на северу, незапамћеног одлива људи. Чини ми се да је свако ко је да нађе неки други посао или који је имао решено стамбено питање да је отишао. Људима је тешко да остану и школују децу, јер не знају шта ће бити са образовним и здравственим системом."

Гост Љиљане Смајловић каже да из дана у дан присуствујемо укидању једног по једног права на живот, а не добијају ништа заузврат.

Радоњић истиче да је доста његових пријатеља последњих година напустило Косово и Метохију, као и да се процењује да се број ђака у школама смањио за око 20 одсто.

"Све ово не пружа повод за било какав оптимизам", истиче он.

На северу КиМ се дешава оно кроз шта су Срби на југу већ прошли

Коментаришући ситуацију у Грачаници, у којој и сам живи, Радоњић истиче да је исељавање из тог места мање, зато што се у њему оно што се данас дешава на северу КиМ десило пре десетак година.

Он је направио још једну паралелу између севера и југа - наиме, Радоњић подсећа да су Срби у Грачаници, на предлог Београда, након проглашења независности 2008. изашли из локалних институција - због чега до данас осећају негативне последице. Сада се иста ситуација дешава на северу, истиче он.

Радоњић истиче да је српско становништво на КиМ дубоко укорењено и везано за место на којем живи, због чега је спремно да трпи разне недаће са којима се суочава: "Чини ми се да је то нешто за шта Приштина и даље нема решење."

Он је додао да је Србима на КиМ потребна креативна политика из Београда, која би им помогла и и пронашла начин да искористи виталност локалног становништва како му помогла да опстане.

Када је реч о економској подршци која долази из Србије, Радоњић истиче да је она важна, али да у њеном трошењу нема довољне контроле - пошто многи људи који је примају заправо и не живе на КиМ. Он је критиковао и административну неефикасност, пошто адекватна помоћ често не стиже до оних којима је најпотребнија.

Гост Љиљане Смајловић каже да га нервира "празноглавост" оних који сматрају да се Косова треба "ослободити" као неког гангреозног ткива.

"Чини ми се да то први говоре они који су до пре 10, 20 година говорили 'Србија до Токија'. Уопште не могу да схватим тај фатализам у размишљању, који је чини ми се веома раширен", истиче он.

Радоњић наглашава да је јака Србија изузетно важна за Косово и Метохију, као и да се све српске територије на крају крајева бране у Београду.

Он је рекао да став оних који мисле да Косово и Метохију треба "пустити низ воду" долази из незнања, као и да је свако ко је то мислио након посете Косову променио свој став.

Радоњић је изразио жаљење што, како му се чини, у Србији свако бављење Косовом има конотацију нечег "анахроног" или "примитивног". Он је додао да је одређену врсту дискриминације због тога што долазе са КиМ осетио не само у иностранству, на пример у Црној Гори, већ и у Београду.

"Постоји тај стереотип да су Срби са КиМ или примаоци социјалне помоћи или криминалци, а негде између тога се налази 90 одсто људи који су сасвим нормални, али из та два клишеа тешко могу да изађу", указује он.

Срби на КиМ живе у константом страху

На питање да ли се, како је то недавно Оља Бећковић питала свог саговорника, осећа као "талац Милана Радоичића", Радоњић каже да се не осећа, али да се Срби на КиМ генерално осећају као таоци свега: од међународне заједнице, преко Аљбина Куртија до структура које су за себе узеле ексклузивно право да их заступају.

Коментаришући ситуацију у којој се налазе запослени у здравству и просвети на КиМ, Радоњић истиче да лекари и универзитетски професори углавном не живе на КиМ, већ да на њега долазе повремено, како би обавили свој посао.

Гост Љиљане Смајловић објашњава да Срби на КиМ живе у готово константном страху од тзв. косовске полиције, као и да би он актуелно стање у јужној српској покрајини могао да упреди са апартхејдом.

"Битно ми је да напоменем да све грешке које смо ми можда правили деведесетих година, сада се понављају на можда и гори начин", указује он и додаје да је Приштина "изгубила било какав кредибилитет бивше жртве".

Радоњић, међутим, не верује да би ситуација била боља да су се Срби боље опходили према Албанцима у време Југославије, зато што се, нажалост, "несрећни круг на Балкану никада не прекида", а свако ко се у одређеном тренутку нађе на позицији силе њу користе на непримерен начин.

"Чини ми се да су косовски Албанци дошли до неке врсте кулминације таквог расположења", истиче он и додаје да то није проблем само са Куртијем и његовом влашћу, који је створио атмосферу да је потребно хитно решење "српског проблема".

"Решавање српског проблема" би, наравно, значило да се Срби иселе са КиМ, истиче Радоњић и додаје да притисци постоје на свим нивоима.

Саговорник Љиље Смајловић истиче да је на КиМ дошло до експлозије албанског национализма након што је на власт у Приштини дошло Аљбин Курти, као и да је ситуација у том погледу данас гора него у време када су на власти били некадашњи лидери тзв. ОВК, Рамуш Харадинај и Хашим Тачи.

Радоњић истиче да је се на Косову и Метохији догађа феномен тзв. пузеће независности, односно да је на њему "Србије све мање, а Косова све више".  

image