Србија и Балкан

Министарство културе: Брутални Куртијев насртај на наслеђе и истину

Српско министарство реаговало је на изјаве Аљбина Куртија да је Србија на Космету починила "културоцид"
Министарство културе: Брутални Куртијев насртај на наслеђе и истину© Godong/Universal Images Group via Getty Images

Министарство културе Србије реаговало је на изјаву премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да је Србија починила "културоцид на Косову", наводећи да је у питању још једно у низу безочно извртање истине у упорним покушајима Приштине да апсурдним тврдњама и баналним лажима присвоји српско културно наслеђе и кривицу за његово систематско уништење, које деценијама спроводи, припишу самој жртви.

Курти рекао је, наиме говорио о извештају који документује "културоцид који је Србија починила на Косову" и додао да он такође сведочи о систематском уништавању културног наслеђа "Косова" и да је Приштина посвећена истини и правди за, како наводи, "све злочине које је починила геноцидна Србија".

"Упркос чињеници да је српско културно наслеђе изложено систематском рушењу, паљењу, прекопавању гробаља, ломљењу и скрнављењу цркава, крађи артефаката, фалсификовању и отимачини, Приштина себи допушта безобзирност без премца: да за вандализам и насиље над српским културним наслеђем оптужи саме Србе и српску државу", наводи се у саопштењу министарства културе Србије.

Даље се напомиње да у оваквом "бруталном насртају на културно наслеђе и истину" Аљбин Курти се сасвим сигурно руководи добро познатим начелима фашистичке пропаганде, да, како се истиче, сто пута поновљена лаж постаје истина и да је лаж утолико уверљивија колико је већа.

"Водећи се овим начелима, Приштина заиста није могла да смисли већу и опсценију лаж. У целој перверзној конструкцији замене улоге џелата и жртве, посебну функцију имају исфабриковани бројеви који би требало да створе утисак да су ови пропагатори бесмислица наводно правили некакве евиденције и да је такозвана комисија такозване државе радила било шта друго осим што је измишљала начине да празним оптужбама прикрије злодела и активну насилничку политику према свему што је српско", наводи се.

Шта би се друго и могло очекивати од "власти" која као најбољи пример своје политике заштите културног наслеђа има да се похвали обнављањем куће Џафера Деве, фашистичког идеолога и поносног носиоца ордена који му је уручио лично Адолф Хитлер, додаје министарство културе.

Из министарства културе Србије истичу да Србија неће никада престати да негује баштину српског Косова.

"Нека они само, на своју срамоту, наставе да оптужују чуваре наслеђа и оне чија су имена и презимена на сломљеним надгробним плочама и чији су задужбинари вековима градили све што они данас хоће да сруше или присвоје. Србија, упркос томе, неће никада престати да свим силама чува, упозорава читав свет и негује баштину српског Косова и Метохије, која је, и када је на Листи светске баштине у опасности, и даље драгуљ у круни културног наслеђа човечанства", закључује се у саопштењу.

image